Αλβανός πρόεδρος: Οι εκλογές δεν μπορούν γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες

Αλβανός πρόεδρος: Οι εκλογές δεν μπορούν γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες

Μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε το Σάββατο για ακύρωση των τοπικών εκλογών, ο αλβανός πρόεδρος Ilir Meta πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα για να διατυπώσει τα επιχειρήματά του σχετικά με αυτή την απόφαση.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αλβανίας είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να ορίζει τις ημερομηνίες για τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα.

«Ο πρόεδρος ορίζει τις ημερομηνίες για τις βουλευτικές εκλογές, τις τοπικές εκλογές και τα δημοψηφίσματα. Δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη Δημοκρατία της Αλβανίας χωρίς ο πρόεδρος να ορίσει ημερομηνία για αυτές», δήλωσε ο Meta.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος είπε ότι οι εκλογές πρέπει να ενώνουν τον λαό της χώρας και να μην τους χωρίζουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Νοέμβριο, όταν έθεσε την 30η Ιουνίου ως ημερομηνία για τις τοπικές εκλογές, η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα ήταν φυσιολογική. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο πριν από μερικούς μήνες καθιστά αδύνατο να είναι ελεύθερες και δίκαιες οι εκλογές .

«Έκανα όλες τις απαραίτητες προσπάθειες και κάλεσα όλους τους πολιτικούς φορείς να προβληματιστούν και να μην εμβαθύνουν περαιτέρω αυτές τις διαιρέσεις. Η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση, ενώ η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι υπάρχει πραγματική απειλή ότι η Αλβανία μπορεί να οδηγηθεί σε κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να έχει αδιανόητες συνέπειες, μετατρέποντας σε μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατική σταθερότητα και την πραγματική ειρήνη στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια πολιτική κρίση τους τελευταίους μήνες, με την αντιπολίτευση να πραγματοποιεί σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο. Τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, ζήτησαν την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διαφθορά και δεσμούς με τον υπόκοσμο./ibna