Η αντιπολίτευση απειλεί με μποϊκοτάζ τη διενέργεια απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία

Η αντιπολίτευση απειλεί με μποϊκοτάζ τη διενέργεια απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία

Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού. Αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020, έχει κόστος 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την απογραφή, το οποίο έχει συνταχθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι συζητήσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα (Δευτέρα).

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, ωστόσο, απειλεί να μποϊκοτάρει αυτή τη διαδικασία. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο χωρίς να διεξάγει διαβουλεύσεις. Η fast-track ψηφοφορία του νομοσχεδίου μας κάνει να είμαστε ύποπτοι για τα πραγματικά κίνητρα που έχει ο πρωθυπουργός Zoran Zaev», δήλωσε ο Naum Stoilkovski, εκπρόσωπος του κόμματος.

Το Κρατικό Γραφείο Στατιστικής δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει περιθώριο για παρατυπίες και ότι αυτή η διαδικασία θα συμμορφώνεται με το νόμο.

Σημειώνεται πως αυτή θα είναι η ένατη απογραφή που γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της από την πρώην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Η τελευταία απογραφή διεξήχθη το 2002, ενώ το 2011 απέτυχε πέντε ημέρες πριν οριστικοποιηθεί η διαδικασία, λόγω διαφωνιών όσον αφορά την καταγραφή του πληθυσμού που διαμένει προσωρινά στο εξωτερικό./ibna