Άγκυρα: Θα απαντήσουμε κατάλληλα στα εντάλματα σύλληψης του «Πορθητή»

Άγκυρα: Θα απαντήσουμε κατάλληλα στα εντάλματα σύλληψης του «Πορθητή»

Η αντίδραση της Τουρκίας στις διπλωματικές κινήσεις της Κύπρου για αποφυγή γεώτρησης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν αφήνει την τακτική της έντασης η Τουρκίας, η οποία φαίνεται να καταγράφει την πρώτη της αντίδραση στα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το προσωπικό του γεωτρύπανου «Πορθητής» το οποίο κατέπλευσε στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό, ως μέτρο αντίδρασης της Λευκωσίας φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα, εφόσον τις τελευταίες ώρες υπήρχαν πληροφορίες πως μέλη του «Πορθητή» κυρίως με καταγωγή από τη Β. Ευρώπη ζήτησαν να αποχωρήσουν από το γεωτρύπανο.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί άμεσα, εμμέσως όμως κρίνοντας και από την αντίδραση της Άγκυρας, φαίνεται πως υπήρξε αποτέλεσμα.

Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές στα ΜΜΕ ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» στην Κύπρο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον των εργαζομένων στα υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου «Πορθητής» ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.

Όπως μεταδίδεται ο ίδιος χαρακτήρισε άκυρα τα εν λόγω εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή υπερβαίνει τα όρια και η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει απάντηση.

Κατηγόρησε μάλιστα εκ νέου τους Ε/κ ότι σφετερίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί πως η θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το γεωτρύπανο Πορθητής σήμερα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο.

«Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», είπε σχετικά./ibna