Η μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου της Ευρώπης είναι στα Βαλκάνια

Η μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου της Ευρώπης είναι στα Βαλκάνια

Την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου που διαθέτει στα Φάρσαλα, στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η εταιρεία «Επίλεκτος», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου στην Ευρώπη.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας έφτασε τα 17,5 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 10,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από το πρόγραμμα Jessica που διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας.

Πρόκειται λοιπόν για την μεγαλύτερη μονάδα του είδους της στην Ευρώπη και είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας «Επίλεκτος», στην θέση «7ο χλμ. της Ε.Ο. Φαρσάλων Λάρισας», της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς, της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα, του Δήμου Φαρσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μονάδα, εγκατεστημένης ισχύος 6MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής σταθμού 5,252ΜWe, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτούμενη με φυτικά και ζωικά απόβλητα, τα οποία θα προέρχονται από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι η επένδυση της εταιρείας «Επίλεκτος» για την κατασκευή της μονάδας βιοαερίου σηματοδοτεί την «στροφή» της εταιρείας στον ενεργειακό κλάδο, ενώ από την πλήρη λειτουργία της μονάδας, αναμένεται να εξασφαλίσει η εταιρεία  «Επίλεκτος» έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ και κέρδη 2 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας «Επίλεκτος» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την εκκόκκιση έως την τελική επεξεργασία και πώληση παντός είδους νημάτων./ibna