Άστοχες οι παρατηρήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το «East Med Act» δηλώνουν οι ομογενείς

Άστοχες οι παρατηρήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το «East Med Act» δηλώνουν οι ομογενείς

«Ο κ. Κυπριανού «δεν έχει ενημερωθεί για το νομοσχέδιο από κανένα άτομο ή οργανισμό που έχει εμπλακεί στην προετοιμασία του»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Θλίψη για σχόλια του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σχετικά με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) και για το πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, εκφράζουν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδης, σε ανακοίνωση η οποία συνυπογράφεται και από άλλα μέλη της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο ο κ. Κυπριανού φέρεται κατά του νομοσχεδίου, για το οποίο το ΑΚΕΛ βγάζει και λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, με την κυβέρνηση της Κύπρου να προβάλει το τι είναι καλύτερο να γίνει για τη χώρα. Το ΑΚΕΛ επιχειρηματολογεί λέγοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά του Συναιτερισμού για την Ειρήνη, και πως ακολουθεί αγορά αμερικάνικων όπλων, ενώ την ίδια ώρα αποκόπτεται η Κύπρος από άλλες χώρες όπως η Ρωσία. Έσπευσε πάντως το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ετεροβαρές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θεωρεί επιζήμια την συνέχιση της προεκλογικής σύγκρουσης ειδικότερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ σημειώνεται ότι η προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει το Κυπριακό.

Σε αυτές τις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ απάντησαν όπως μεταδίδει από τις ΗΠΑ το κυπριακό πρακτορείο, και οι ομογενείς, όπου μέσα από ανακοίνωσή τους αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού σχετικά με το «East Med Act» ήταν στην καλύτερη περίπτωση άστοχες» και ότι ο κ. Κυπριανού «δεν έχει ενημερωθεί για το νομοσχέδιο από κανένα άτομο ή οργανισμό που έχει εμπλακεί στην προετοιμασία του». Θεωρούν επιπρόσθετα ότι «οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν», προσθέτουν.

Οι ομογενείς κάνουν λόγο για παραποίηση από πλευράς του κ. Κυπριανού, της προέλευσης και των προβλέψεων του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι ο νόμος «East Med Act» δεν έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA) και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπές με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί, λοιπόν, οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτή. Η κριτική του κ. Κυπριανού αγνοεί όλα αυτά τα γεγονότα», αναφέρουν.

Η πιο σημαντική εξέλιξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην ανακοίνωση αμφισβητούνται, επίσης, οι ισχυρισμοί του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το ΝΑΤΟ και τις δαπάνες για τα όπλα, αφού, όπως αναφέρεται, ο νόμος «East Med Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι «δεν απαιτείται πουθενά στο εν λόγω νομοσχέδιο από την Κυπριακή Δημοκρατία να ξοδέψει δισεκατομμύρια, τα οποία δεν έχει, για την αγορά αμερικανικών όπλων».

Αναφέρουν ακόμα ότι το «μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια «κούρσα εξοπλισμών» στο νησί» και χαρακτηρίζουν ως «ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του «East Med Act». Καταλήγοντας, οι ομογενείς κάνουν λόγο για την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από την εποχή του δόγματος Τρούμαν./ibna