Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος την Δευτέρα στην Ελλάδα

Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος την Δευτέρα στην Ελλάδα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη Δευτέρα το απόγευμα για να ζητήσει επισήμως να προκηρυχθούν πρόωρες γενικές εκλογές την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Με ανακοίνωση του, το γραφείο του προέδρου επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συνάντηση Τσίπρα  Παυλόπουλου θα εκκινήσει επίσημα την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και τα πολιτικά κόμματα θα διεκδικήσουν τις 300 έδρες  στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω πυρών της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα καθώς πέρασε νόμους την τελευταία στιγμή – παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές – κάτι που μποϊκόταραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Δευτέρας. Αναμένεται να καλέσει τους ψηφοφόρους να εμποδίσουν την επιστροφή των κομμάτων που είναι  υπέρ της λιτότητας και θα θέσουν σε κίνδυνο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Την Κυριακή, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ), ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Ο ηγέτης του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με τη βούληση του ελληνικού λαού, μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, στις οποίες οι ΑΝΕΛ έλαβαν λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ψήφων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία έχει ελπίδες να επωφεληθεί περαιτέρω από την κατάρρευση των ΑΝΕΛ στις εθνικές εκλογές, καθώς οι συντηρητικοί που κατευθύνονται προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδιώκουν να κερδίσουν την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απομακρυσμένο  νησί του Αιγαίου το Καστελλόριζο το Σαββατοκύριακο. «Η ενότητα του έθνους μας αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κάθε πρόκληση και διαμάχη «θα απαντηθεί» – κάνοντας μια άμεση αναφορά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις πολιτικές τις οποίες ελπίζει να υιοθετήσει εάν το κόμμα του η ΝΔ έρθει στην εξουσία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των απομακρυσμένων νησιών και να καταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης καλύτερες για τους κατοίκους τους./ibna