Αποκαλύπτεται ο ρόλος Gulen στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ

Αποκαλύπτεται ο ρόλος Gulen στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ

Το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 στη Τουρκία ανέδειξε σε όλη του την έκταση τον κρυφό «πόλεμο» μεταξύ του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan και του αυτοεξόριστου κληρικού από το 1999 στις ΗΠΑ Fethullah Gulen.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κατηγορήσει τότε ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα, που στοίχησε τη ζωή σε 251 πολίτες, τον ιδρυτή του κινήματος Gulen, ενώ ξεκίνησε μια επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης του κινήματος σε όλη την Τουρκία.

Το κίνημα Gulen που διαθέτει υποστηρικτές και αντιπάλους όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, των Βαλκανίων και αλλού δραστηριοποιείται ιδιαίτερα ενεργά στον τομέα της εκπαίδευσης.  Σε συνεργασία με ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια σε πάνω από 180 χώρες, προσφέρουν «δωρεάν» εκπαίδευση με καθοδήγηση μελών του κινήματος. Στις δραστηριότητες αυτές, συμπεριλαμβάνονται σημαντικές επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης, εκδοτικούς οίκους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιατρικές κλινικές, συμπληρώνοντας μ αυτό τον τρόπο έναν ολοκληρωμένο σύστημα κάθετης λειτουργίας.

Είναι γνωστή η διείσδυση του κινήματος Gulen στην εκπαίδευση των βαλκανικών χωρών με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως η Αλβανία, το Κόσσοβο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία.  Σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του κινήματος Gulen στις βαλκανικές χώρες, εκμεταλλευόμενο την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία.

Όπως έχει δημοσιευθεί σε έρευνα του ΙΒΝΑ για την Αλβανία, πολλά κρατικά στελέχη προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κινήματος Gulen, επηρεάζοντας πολλές φορές όπως αναφέρεται στην έρευνα την πολιτική σκηνή της Αλβανίας.

Όμως η  δραστηριότητα του κινήματος Gulen δεν σταματά στις χώρες των Βαλκανίων για την Ευρώπη, καθώς πολλά ιδρύματα χρηματοδοτούνται τόσο στην Γερμανία που υπάρχει μεγάλη Τουρκική κοινότητα, όσο και στην Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία κ.ά.

Η δράση του κινήματος Gulen αποκαλύπτεται όμως και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes. Ο καθηγητής Peter Greene σε άρθρο του αναφέρει ότι το κίνημα Gulen εκμεταλλευόμενο τη νομοθεσία που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να εμπλακούν στην εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όπως αναφέρεται στο άρθρο τα ιδρύματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για την έκδοση θεωρήσεων βίζας για μη αμερικανούς πολίτες, για χρηματοδότηση εταιρειών που συνδέονται με τον Gulen, ενώ γίνεται λόγος ότι τα ιδρύματα λειτουργούν ως κέντρα χειραγώγησης για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Αντίστοιχη αναφορά που επιβεβαιώνει το άρθρο του Forbes γίνεται για το κίνημα Gulen και τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα και στην έκθεση του Αμερικανικού Δικτύου για την Δημόσια Εκπαίδευση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αμερικανικές αρχές, χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις δραστηριότητες του κινήματος ως εγκληματικές. /ibna