Σλοβενία: Άυξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο

Σλοβενία: Άυξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο

Στην εξαγωγή εμπορευμάτων αξίας 2,81 δισ. ευρώ προχώρησε τον Απρίλιο η Σλοβενία, σημειώνοντας αύξηση 12,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,4%, στα 3,09 δισ. ευρώ, δημιουργώντας εμπορικό έλλειμμα 278 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Σλοβενίας, αυτό είναι το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί σε μηνιαίο επίπεδο. Ο δείκτης εξαγωγών προς εισαγωγές τον Απρίλιο του ήταν 91%.

Οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 129% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 971 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τις αγορές αυτές αυξήθηκαν κατά 21,7% σε 658 εκατ. ευρώ.

Η Ελβετία ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, ενώ η σημαντικότερη ομάδα προϊόντων ήταν τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Στο εμπόριο ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων με την Ελβετία η Σλοβενία παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση, σε 2,15 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές αυξήθηκαν κατά 6,9% σε 2,12 δισ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα της Σλοβενίας ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι εξαγωγές της Σλοβενίας αυξήθηκαν κατά 10% σε 11,04 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9% στα 11,17 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ και τον δείκτη εξαγωγών προς εισαγωγές στο 98,9%./ibna