Η Βουλγαρία «ψηφίζει» ηλεκτροκίνηση

Η Βουλγαρία «ψηφίζει» ηλεκτροκίνηση

Στην αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αναμένεται να επιδοθεί το επόμενο διάστημα η Σόφια, προσβλέποντας ειδικότερα στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υποστηρίξει την ηλεκτροκίνηση σε ολόκληρη την χώρα.

Στην προσπάθεια αυτή, η Βουλγαρία δεν είναι μόνη, προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινούνται και οι υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, Nino Dimov.

«Το έργο της ηλεκτροκίνησης δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις αστικές μεταφορές. Είχα συνομιλίες με συναδέλφους μου άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά με τις χώρες του Visegrad. Θα αναζητήσουμε τρόπους για να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τονώσουμε, όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και την κατασκευή υποδομών, τους «πράσινους» διαδρόμους που συνδέουν όχι μόνο μια πόλη με την άλλη, αλλά και από μια πόλη σε άλλη, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν προσβάσιμες με ηλεκτρικά οχήματα για κάποιον που θα ξεκινά από το Μόναχο με προορισμό το Plovdiv ή για να ταξιδέψει από την Λετονία στην Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος.

«Αναμένουμε να δούμε κατά την νέα οικονομική περίοδο με ποιον τρόπο θα δημιουργήσουμε κίνητρα για την κατασκευή των διαδρόμων κίνησης, των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την περαιτέρω ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών και γιατί όχι, την στήριξη των νοικοκυριών», πρόσθεσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

«Οι νέες και πρωτότυπες ιδέες για τους θεσμικούς και οικονομικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών έχουν επικυρωθεί.. Από το 2015, το National Trust Ecofund Annual Event – NTEF αποτελεί την μοναδική πηγή επιχορήγησης για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Το NTEF διαχειρίζεται, επίσης, την μοναδική πρωτοβουλία, σε εθνικό επίπεδο, για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, που συμβάλλει στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών πρώτης προτεραιότητας, ήτοι την βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των επιπέδων ηχορύπανσης» ανέφερε η επικεφαλής του φορέα Penka Mollova-Smolenovova.

Σε κάθε περίπτωση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σταδιακά «κερδίζουν» έδαφος στην Βουλγαρία.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχουν καταχωρηθεί 785 νέες άδειες κυκλοφορίας, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα υπάρξουν στην Βουλγαρία έως και 15.000 σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα./ibna