Ρεβανσιστές και μετριοπαθείς στη ΝΔ

Ρεβανσιστές και μετριοπαθείς στη ΝΔ

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ενωτικός και συναινετικός, ως ο επόμενος πρωθυπουργός που κατά την δήλωσή του “θα ενώσει τους Έλληνες”, ωστόσο στο εσωτερικό της ΝΔ με δυσκολία συγκρατούν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μένος τους.

Η δήλωση του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη ότι θα πρέπει να φερθούν την επομένη των εκλογών στους αιχμαλώτους του ηττημένου κόμματος σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης, έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της ΝΔ. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, προέβη σε μία χαλαρή αποδοκιμασία του πολιτευτή του λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με αυτό το χιούμορ και απέφυγε να πάρει μέτρα. Παρότι προτάθηκε στην σύσκεψη των συνεργατών του να κόψει τον κ. Αιβαλιώτη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, εντούτοις κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κομματική βάση και κυρίως στο στελεχιακό δυναμικό που πρέπει να δώσει τη μάχη των εκλογών.

Ανεξάρτητα όμως από τον κ. Αϊβαλιώτη το ερώτημα είναι ανοικτό στο εσωτερικό και συζητιέται στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς. Ο πρώτος που το θέτει είναι ο Αντώνης Σαμαράς που προορίζεται για Επίτροπος της χώρας στην ΕΕ. Μόλις προχθές με αφορμή την έκθεση του κ. Αγγελή ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του επανέλαβε ότι θα επιδιώξει την δικαστική καταδίκη των υπευθύνων για την “σκευωρία της Novartis”, όπως επιμένει να την αποκαλεί. Είναι δε σαφές ότι όταν μιλά για καταδίκη και πλήρη αποκατάσταση του ονόματός του που άδικα “διασύρθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους”, δεν εννοεί μόνο τον “Ρασπούτιν”, όπως αποκαλούν οι φιλικοί του βουλευτές, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ούτε σταματά στον Παύλο Πολάκη που τον θεωρεί “γραφικό” και σε δεύτερο ρόλο, αλλά στοχεύει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, το τελευταίο που επιθυμεί είναι να μπει στην προεκλογική ατζέντα η ρεβανσιστική διάθεση του πρώην πρωθυπουργού και των όχι και λίγων οπαδών του στη ΝΔ. Θα κατέρρεε αυτομάτως το πρωθυπουργικό προφίλ που φιλοτεχνεί ήδη πριν τις ευρωεκλογές για να καθησυχάσει και να κρατήσει στον καναπέ τους απογοητευμένους δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι όμως σαφές το τι θα επιθυμούσε για την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στον ANT1 ενώ μίλησε για εξεταστική που θα διερευνήσει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 -άλλωστε είναι δίχως κόστος αφού ακόμη κι αν υπήρχαν αδικήματα έχουν παραγραφεί και δεν μπορούν να υπάρξουν παραπομπές σε Ειδικό Δικαστήριο-, απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση – “σκευωρία” της ΝOVARTIS. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ισχυροί υποστηρικτές και για τις δύο απόψεις. Οι μεν με πρώτο, πέραν του Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει η παρένθεση της αριστεράς και να αποκλειστεί η δυνατότητα επιστροφής. Στο πλαίσιο αυτό το χτύπημα μέσα από την απόδειξη της σκευωρίας θα είναι καίριο. Υπάρχει όμως και η θέση των καραμανλικών, αλλά και ενίων συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη που καίτοι εκτός κόμματος προορίζονται για υψηλά κυβερνητικά αξιώματα, ότι αν ξεκινήσει με διώξεις και ρεβανσισμούς θα υπονομεύσει τη μετέπειτα πορεία του. Αντίθετα ότι αυτό που χρειάζεται είναι μετριοπάθεια και έμπρακτη στροφή προς το κέντρο, κάτι που βέβαια δεν συνάδει με διώξεις κατά των αντιπάλων του. Συμπληρώνουν ότι μία τακτική μετριοπάθειας θα είναι καλή για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο αν θέλει να μακροημερεύσει στην διακυβέρνηση./ibna