Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το μέλλον της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή της

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το μέλλον της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή της

Συμβάλει ως μηχανισμός στη σταθερότητα της περιοχής, η κοινή αντίληψη Αναστασιάδη-Palmer

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Matthew Palmer. Μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια συνολική ανασκόπηση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων με έμφαση στην αναβάθμιση τους το τελευταίο διάστημα. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Palmer επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, θέση για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευαρέσκεια του».

Στη συνάντηση τέθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη λειτουργία του μηχανισμού 3+1, δηλαδή της τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως ενός μηχανισμού που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος στην προσπάθεια άρσης του εμπάργκο και της συνεπακόλουθης νέας σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο και οι οικονομικές σχέσεις και οι σημαντικές προοπτικές διεύρυνσης και εμβάθυνσης που υπάρχουν, όπως επίσης και η ενεργειακή συνεργασία μέσω των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα, και των αμερικανικών συμφερόντων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ζήτησε επηρεασμό της Τουρκίας και από τις ΗΠΑ ο Αναστασιάδης

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει ότι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, όπως και τώρα, είναι έτοιμος για να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες νοουμένου βεβαίως ότι θα τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες και προκλήσεις που εκδηλώνονται σήμερα από την Τουρκία, και ότι δυστυχώς σε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά παρουσιάστηκε απρόθυμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συζήτησαν τις διάφορες πτυχές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Palmer, έχοντας στο παρελθόν ζήσει και εργαστεί εδώ στην Κύπρο, γνωρίζει πολύ καλά τις διάφορες πτυχές του κυπριακού ζητήματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε όπως συμβάλουν και οι ΗΠΑ στο να επηρεαστεί η Τουρκία για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε αναφορά στη γενικότερη συζήτηση για το Κυπριακό. Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού»./ibna