Τσίπρας: Άνοιξε η όρεξη των ακραίων κύκλων στις Βρυξέλλες για επιστροφή στην λιτότητα

Τσίπρας: Άνοιξε η όρεξη των ακραίων κύκλων στις Βρυξέλλες για επιστροφή στην λιτότητα

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός στον απόηχο της έκθεσης της κομισιόν και των αυστηρών μηνυμάτων για την δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά την ψήφιση των θετικών μέτρων.

Σημείωσε μάλιστα ότι επαναφέρουν ακόμα και το ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά, είχε συμβεί τελευταία φορά πριν το 2015 όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιμένει διαρκώς να μιλά για την ανάγκη επιστροφής στο Δημόσιο για παράδειγμα στο 1:5, στη μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ, ήδη εμείς έχουμε κατακτήσει με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε πετύχει το 1:1» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας πως όταν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, «τότε είναι λογικό σε ορισμένους να ανοίγει η όρεξή τους και να θέτουν στο τραπέζι επιτακτικά, ξανά, πολιτικές λιτότητας, ακόμα και απολύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΑλέξηςΤσίπρας έθεσε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και το ότι εφαρμόζονται θετικά κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και των μνημονίων.  «Ο μόνος τρόπος να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη», υπογράμμισε βάζοντας επί της ουσίας το κεντρικό δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Επισημαίνεται ότι και χθες το υπουργείο οικονομικών ξεκαθάριζε ότι το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.  Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί./ibna