Επίσκεψη Haradinaj στην Γερμανία: Σύνορα με ολίγην από… ΑΠΕ

Επίσκεψη Haradinaj στην Γερμανία: Σύνορα με ολίγην από… ΑΠΕ

Θερμής υποδοχής στην Γερμανία έτυχε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, κατά την άφιξη του στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel.

«Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που διαμορφώνουν μία ενδιαφέρουσα ατζέντα» αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά την διμερή αυτή συνάντηση.

Η επίσκεψη του Ramush Haradinaj στο Βερολίνο αποτελεί τον προπομπό της προγραμματισμένης διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ζήτημα των συνόρων, με την συμβολή των Angela Merkel και Emmanuel Macron.

Από την συζήτηση φαίνεται ότι δεν θα απουσιάσει η προοπτική ενίσχυσης των γερμανικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο στον τομέα της ενέργειας.

Η αρχή για το 2019 έγινε με την σύμπραξη των δύο πλευρών, μέσω της δημιουργίας της κοινοπραξίας SOWI Kosovo, και την επένδυση 169 εκατ. ευρώ στο αιολικό πάρκο στην πόλη Mitrovica για την εγκατάσταση 30 ανεμογεννητριών, με δυνατότητα παραγωγής 105 MW.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απ’ευθείας επένδυση στην περιοχή.

Η κοινοπραξία SOWI Kosovo, όπως επισημαίνεται, σκοπεύει να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει η Γερμανία και για την Βουλγαρία, εστιάζοντας στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της αγοράς φυσικού αερίου και στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Boyko Borisov, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Josef Maas.

Στόχος είναι οι δύο χώρες να παραμείνουν στρατηγικοί εταίροι στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι το 2018 οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών ανήλθαν στα 8,153 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξησης της τάξης του 11,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Βουλγαρία το 2018 ανήλθαν, σε όλους τους τομείς, στα 153,7 εκατ. ευρώ./ibna