Δεύτερη επέτειος ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Μαυροβούνιο

Δεύτερη επέτειος ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Μαυροβούνιο

Δύο χρόνια από την ένταξη του στο ΝΑΤΟ γιορτάζει το Μαυροβούνιο, ωστόσο η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν ήταν καλή απόφαση.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, δήλωσε ότι τα δύο χρόνια ένταξης στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι το κράτος ενίσχυσε την ασφάλεια του, συνέβαλε στη συνολική σταθερότητα της περιοχής και δημιούργησε προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερη ζωή για τους πολίτες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο μπορεί να είναι περήφανο για το γεγονός ότι είναι από τις πιο ισχυρές παγκόσμιες δημοκρατίες.

«Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε και να προωθήσουμε τις αξίες που αγαπάμε, μαζί με 28 συμμάχους του ΝΑΤΟ. Χωρίς σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και κάθε πολίτης των Βαλκανίων το ξέρει αυτό. Οι πολίτες του Μαυροβουνίου πρέπει να είναι υπερήφανοι που έχουν ρόλο στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις παγκόσμιες προκλήσεις που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος της παράδοσης του Μαυροβουνίου – είμαστε πάντα εκεί που μας χρειάζονται οι εταίροι μας. Σήμερα έχουμε συμμάχους πρόθυμους να μας βοηθήσουν οποτεδήποτε», δήλωσε ο Marković με την ευκαιρία του εορτασμού δύο χρόνων συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Marković πρόσθεσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από ένταξη σε στρατιωτική συμμαχία, καθώς συνέβαλε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τους δείκτες και τα στοιχεία επενδύσεων στον τουρισμό. Πιστεύω ότι ακόμη και όσοι αντιτίθενται στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ βλέπουν τώρα ότι η ένταξη πάει μαζί με αυτή στην Ε.Ε. Με την κοινωνική πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται καθημερινά, πλησιάζουμε περισσότερο», σημείωσε.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στη χώρα δεν είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι μέλος της Συμμαχίας. Ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Μετώπου» (DF), Jovan Vučurović, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου αναγκάστηκαν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και αυτό έγινε αντίθετα με τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τρίτα των πολιτών αντιτάχθηκαν στην ένταξη και η κυβέρνηση δεν έκανε δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία, η οποία πραγματοποίησε το 1999 επίθεση εναντίον του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

«Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η επιθετικότητα, η δολοφονία των πολιτών μας, η ισοπέδωση του κράτους, πραγματοποιήθηκε με την ισχυρή υποστήριξη του Milo Đukanović και των αρχών του, η οποία είναι μια μη καταγεγραμμένη περίπτωση προδοσίας. Έτσι, ο τοπικός οργανισμός του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Đukanović, έχει κάνει δουλειά για τους προϊσταμένους του με την ένταξή του, δήλωσε ο Vučurović.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το Μαυροβούνιο είναι αποικία του ΝΑΤΟ. Ο Vučurović πιστεύει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν επίθεση στο ιστορικό Μαυροβούνιο, το οποίο εγκατέλειψε τους συμμάχους του και ενώθηκε με εκείνους που δεν ήταν ποτέ φίλοι. Πιστεύει επίσης ότι είναι τραγικό να μιλάμε για ασφάλεια στο Μαυροβούνιο.

«Υπάρχει ένας άγριος πόλεμος εγκληματιών κοντά στο καθεστώς, ενώ η εισαγγελία και η δικαστική εξουσία είναι συμβαλλόμενα γραφεία του DPS, τα οποία χρησιμεύουν για την καταπολέμηση του DF», ανέφερε ο Vučurović./ibna