Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” για τη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” για τη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Matthew Palmer, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν να επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας, ωστόσο οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

«Υποστηρίζουμε την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και θέλουμε να αρχίσουμε το διάλογο όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Palmer στην VOA.

Είπε ότι αν τεθεί ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα, τότε αυτό δεν θα βοηθήσει στη διαδικασία.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Σερβία και οι πολιτικοί ηγέτες στο Βελιγράδι να δεχτούν ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει τώρα ανεξάρτητα ιδρύματα. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι εργαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ανεξάρτητη χώρα και έχει τις δικές της πολιτικές. Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων και των δασμών είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα. Θα υποστηρίξουμε την αναστολή των δασμών ως μέσο αποκατάστασης του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Πιστεύουμε επίσης ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεραστούν οι προκλήσεις προκειμένου να επαναληφθεί ο διάλογος”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ./ibna