Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Η φορολογική πολιτική δεν θα αλλάξει

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Η φορολογική πολιτική δεν θα αλλάξει

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov έχει δεσμευτεί ότι η φορολογική πολιτική της χώρας του δεν θα αλλάξει, ενώ επιτέθηκε στις προτεινόμενες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε λαϊκίστικες.

Μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματικού συλλόγου, ο Borissov επέκρινε μια πρόταση του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, της τέταρτης μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας, να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για το ψωμί, τα φάρμακα και τα βιβλία.

«Και γιατί όχι και για το γάλα, και το κρέας;» δήλωσε ο Borissov. «Ο λαϊκισμός έχει φτάσει στο σημείο όλοι να συμμετέχουν, ακόμα και ένα φιλελεύθερο δεξί κόμμα όπως το MRF, να μιλάει για ελεύθερα πράγματα όλη την ώρα. Δεν υπάρχουν ελεύθερα πράγματα στη ζωή. Ελεύθερο για κάποιον σημαίνει υψηλότερους φόρους για όσους εργάζονται», είπε.

«Ποιος θα πάρει το λογαριασμό; Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για να κάνουν κάτι δωρεάν θα οδηγήσει σε σοβαρή αναταραχή. Διατηρούμε αυτούς τους φόρους και θα τους κρατήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα αγγίξουμε τους φόρους», δήλωσε ο Borissov.

Συνέχισε αναρωτώμενος γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας και το MRF δεν είχαν «εξαλείψει» τους φόρους ενώ βρίσκονταν στην εξουσία.

«Τι θα συμβεί αν είχαμε συγκαλέσει πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Borissov, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα GERB κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφεύγοντας μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης BSP να χρησιμοποιήσει μια ήττα του GERB για να πιέσει για πρόωρες εκλογές.

Ο Borissov δήλωσε στο ακροατήριο του, αποτελούμενο από επιχειρηματίες, ότι ήταν «εντυπωσιασμένος από τα εργοστάσια – ιδιαίτερα βιομηχανικά, υψηλής τεχνολογίας».

«Για να προσληφθούν εργαζόμενοι πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα. Θα σας πιέσουμε για τους μισθούς. Δεν θα είστε θυμωμένοι. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς – οι φόροι δεν θα αρθούν, είπε.

Ο Borissov δήλωσε ότι η Βουλγαρία ετοιμάζεται να εισέλθει στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών του ERM II, γεγονός που θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τη χώρα και εκτιμάται ήδη από τους οργανισμούς αξιολόγησης, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πιστοληπτική αξιολόγηση που έδωσε στη Βουλγαρία η Standard&Poor’s.

Την 1η Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι η S&P Global Ratings επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒΒ-/Α-3. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της S&P, οι δημοσιονομικές και εξωτερικές θέσεις της Βουλγαρίας παραμένουν ισχυρές και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται ότι είναι ευνοϊκές, παρά τους αναμενόμενους διαρθρωτικούς περιορισμούς σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι θετικές προοπτικές αξιολόγησης αντανακλούν την άποψη της S&P ότι η Βουλγαρία ενδέχεται να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM II) τους επόμενους 12 μήνες./ibna