Πρώτα ακύρωση της μείωσης στο αφορολόγητο, έπειτα εκλογές

Πρώτα ακύρωση της μείωσης στο αφορολόγητο, έπειτα εκλογές

Η ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη της κυβέρνησης Τσίπρα πριν το κλείσιμο της βουλής και την επίσημη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Όπως γνωστοποίησε ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να καταθέσει το αίτημα για διάλυση της βουλής και την διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού από την κρατική τηλεόραση,  την Παρασκευή η κυβέρνηση θα καταθέσει στην βουλή τροπολογία με την οποία θα καταργείται η μείωση του αφορολόγητου. Πρόκειται για μέτρο που είχε προνομοθετηθεί στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έπειτα από σκληρή πίεση του ΔΝΤ, “πακέτο” με τις περικοπές στις συντάξεις την 1/1/2019, μέτρο που επίσης ακυρώθηκε καθώς υπήρξε υπέρβαση της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τον γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να μεταβεί στην βουλή και να ψηφίσει την τροπολογία εφόσον συμφωνεί. Άλλωστε  τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ είχαν καταθέσει αντίστοιχες τροπολογίες που είχαν απορριφθεί καθώς εκκρεμούσε η οριστική έγκριση από τους θεσμούς.

“Το μέτρο είναι συμφωνημένο με τους θεσμούς, έχει κατατεθεί εδώ και ένα μήνα”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Αρνητική ήταν η απάντηση της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για την μη εφαρμογή της μείωσης.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία αυτής της εβδομάδας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει τη νομιμοποίηση να νομοθετήσει καθώς πρόκειται να προκηρύξει εκλογές. Κεντρικό ζήτημα στην βουλή είναι η κύρωση των νέων κωδίκων ποινικής δικονομίας, γύρω από τους οποίους υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: 7 Ιουλίου κρίνεται η εφαρμογή ή η αμφισβήτηση των θετικών μέτρων

Την ίδια ώρα και απαντώντας στις ανησυχίες της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της κομισιόν για την Ελλάδα, το υπουργείο οικονομικών  εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Ωστόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι ο τρόπος που θα επιτευχθούν οι στόχοι, μέσω των θετικών μέτρων ή μέσω κοινωνικών περικοπών, θα κριθεί από την ψήφο των πολιτών στις 7 Ιουλίου. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ότι μετά την νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές “άνοιξε η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών να πιέσουν πάλι για δημοσιονομικό κορσέ”./ibna