Καλύτερες τιμές από την Gazprom ζητά η Ελλάδα

Καλύτερες τιμές από την Gazprom ζητά η Ελλάδα

Χαμηλότερες τιμές όσον αφορά στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου που προμηθεύεται μέσω αγωγού φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα euro2day.gr, η ΔΕΠΑ από την Gazprom.

Αφορμή η καθοδική τροχιά των τιμών του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) και την μεγάλη διείσδυση του τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Η Gazprom φέρεται επίσης πως απάντησε στην ΔΕΠΑ πως θα εξετάσει το αίτημα της και θα απαντήσει.

Το LNG στο τέλος της ερχόμενης πενταετίας θα έχει κατακτήσει το 55% της αγοράς στην Κεντρική Ευρώπη, έναντι 40% το 2018.

Στην διεθνή σκηνή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, το μερίδιο του LNG από 25% το 2000, έφτασε το 45% το 2018 και αναμένεται να πιάσει το 51% το 2025, με τις νέες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αυστραλία.

Τα συμβόλαια με την Gazprom στην ΝΑ Ευρώπη βασίζονται σε τιμές πετρελαίου και είναι ευάλωτα στις πολύ χαμηλές τιμές spot, που ακολουθούν τα hubs.

Το χάσμα τιμών φτάνει πολλές φορές ή και υπερβαίνει το 40%.

Την ίδια στιγμή η ελληνική δημόσια επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διαφοροποίησης πηγών προμήθειας.

Στα τέλη του 2020 θα ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο της με την Socar, την κρατική εταιρία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, για προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού TAP.

Προβλέπονται ποσότητες που θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΠΑ έχει επίσης στραφεί και στην προμήθεια ποσοτήτων από άλλες πηγές εκτός συνόρων.

Πρόσφατα στην Βουλγαρία, για παράδειγμα, κέρδισε δύο διεθνείς διαγωνισμούς για προμήθεια συνολικά 1,7 εκατ. μεγαβατώρων, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές spot LNG στην αγορά και την στρατηγική για τα Βαλκάνια θέση του τερματικού της Ρεβυθούσας.

Η ΔΕΠΑ επίσης παρέλαβε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ρεβυθούσα φορτίο LNG από την αμερικανική Cheniere.

Η μετοχή της Gazprom στο μεταξύ εκτινάχθηκε στα ύψη, φθάνοντας στην μέγιστη τιμή της από το 2011.

Με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, η αξία της Gazprom αυξήθηκε, φθάνοντας τα 5,23 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι μετοχές της Gazprom ανεβαίνουν μόλις έγινε γνωστό ότι η εταιρεία αυτή την περίοδο διαμορφώνει νέα πολιτική μερισμάτων, την οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει εντός του έτους, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία ο όμιλος προτίθεται να μοιράσει στους μετόχους το 50% των καθαρών κερδών με βάση τα Διεθνή πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS)./ibna