9,5 δις δολάρια σε βάθος 18 χρόνων για την Κύπρο από το «Αφροδίτη»

9,5 δις δολάρια σε βάθος 18 χρόνων για την Κύπρο από το «Αφροδίτη»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τι μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ για το θέμα

Στα $9,5 δισ. υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα του κράτους από την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.

Οι υπολογισμοί, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος που το έφερε στην επικαιρότητα, αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent  –που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου– της τάξης των $70 το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια –δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042.

Όσο πιο ψηλά θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται –και μάλιστα αισθητά– τα έσοδα του κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά.

Το κράτος θα εισπράττει, κατά τα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο $525 εκατ. περίπου. Στην πράξη –πάντα με μέση τιμή πετρελαίου τα $70 το βαρέλι- τα πρώτα χρόνια και μέχρι την κάλυψη των επενδύσεων για τις υποδομές το κράτος θα εισπράττει περίπου $200 εκατ. έως $250 εκατ. ετησίως, ενώ τη μερίδα του λέοντος θα λαμβάνουν οι εταιρείες ώστε να αποσβεστεί η επένδυση. Τα επόμενα χρόνια η μερίδα του λέοντος θα πηγαίνει προς όφελος του κράτους και τα κρατικά έσοδα θα φτάνουν τα $750 εκατ. ετήσια.

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους αδειούχους του κοιτάσματος Αφροδίτη, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία υπό τις περιστάσεις η οποία θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων.

Λακκοτρύπης: Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αξίας περίπου 7,9 δις σε υποδομές

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «όπως ενημέρωσα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας, έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους αδειούχους του κοιτάσματος Αφροδίτη».

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις αυτές σε αυτό το στάδιο αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Αφού ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν αυτά τα δύο έγγραφα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει το κοίτασμα Αφροδίτη να προχωρήσει στο σημείο της εκμετάλλευσης.

«Θεωρούμε είπε ο Υπουργός, ότι είναι μια καλή συμφωνία υπό τις περιστάσεις με τις εταιρείες η οποία θα επιτρέψει και στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει σημαντικά εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος και μιλώ πάντοτε με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο. Είχαμε εξετάσει τρία σενάρια, των 60, 70 και 80 δολαρίων. Πολύ σοβαρά έσοδα. Θα προχωρήσει η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου και θα έχει και το αναθεωρημένο συμβόλαιο πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο. Η προσπάθειά μας ήταν να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αφού παράξει το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου, να της παρασχεθεί σε είδος, μέσω κάποιου αγωγού ενδεχομένως που να έρχεται στην Κύπρο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα. Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025».

Ερωτηθείς αν με το σενάριο των 70 δολαρίων το βαρέλι θα είναι κυμαινόμενα τα έσοδα, ή αν έχει κλειδώσει στα 70 ο μέσος όρος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα είναι κυμαινόμενα και θα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Απλά επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι αυτή η τιμή, πρέπει σε κάποια ανάλυση να βγουν κάποια σενάρια. Έχουμε εξετάσει ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων, ένα μεσαίο σενάριο, το επικρατέστερο, των 70 δολαρίων, και ένα ψηλό σενάριο των 80. Οι αριθμοί στους οποίους αναφέρομαι  είναι αυτοί του μεσαίου σεναρίου που είναι ενδεχομένως και το επικρατέστερο.  Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό, οι όποιες θεωρητικές απώλειες προκύψουν, οι οποίες είναι και περιορισμένες – και λέω θεωρητικές γιατί χωρίς να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία δεν θα υπάρξει έργο – στη διάρκεια των 18 ετών θα υπερκαλυφθούν θεωρούμε από την οικονομική δραστηριότητα που θα προκύψει από τις δαπάνες. Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αξίας περίπου 7,9 δις σε υποδομές. Μέρος αυτής της οικονομικής δραστηριότητας θα πάει στην τοπική οικονομία. Έτσι θα έχει πολλαπλά οφέλη η συμφωνία, τόσο εμπορικά, άμεσα οφέλη από τα έσοδα, έμμεσα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και γεωπολιτικά οφέλη γιατί τσιμεντώνουμε τη σχέση μας και με την Αίγυπτο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αριθμός σε ό,τι αφορά την ποσότητα του κοιτάσματος Καλυψώ, είπε ότι «ενδεχομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα έως ότου προχωρήσουμε σε αδειοδότηση και γεώτρηση στο τεμάχιο 7. Έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 για τον λόγο ότι φαίνεται το κοίτασμα Καλυψώ να εκτείνεται εντός του τεμαχίου αυτού. Και για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις και στο τεμάχιο 7».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κριτική που δέχεται σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Αφροδίτη είναι ότι προχωρήσαμε σε αναπροσαρμογή της συμφωνίας και ίσως αυτό να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες συμφωνίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί έχουμε κινηθεί μέσα στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί στον δεύτερο και στον τρίτο γύρο. Οπότε δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχουμε ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο σεβάστηκαν και οι εταιρείες. Τα αιτήματά τους ήταν πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία τελικά έχουμε καταλήξει και διασφαλίζεται το γεγονός ότι δεν δημιουργείται κακό προηγούμενο σε αυτό που ουσιαστικά αναφέρεστε, ακριβώς επειδή έχουμε κινηθεί στα πλαίσια των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου γύρου».

Ερωτηθείς αν το κοίτασμα Καλυψώ είναι εμπορεύσιμο ως έχει, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το αν είναι εμπορεύσιμο το έχει απαντήσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon στις ανακοινώσεις που έγιναν για το Γλαύκος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανάπτυξής του και από τις αγορές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες. Έτσι δεν μπορεί κάποιος να πει αν είναι εμπορεύσιμο ή όχι μέχρι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης το οποίο βεβαίως θα περιλαμβάνει και την αγορά. Πρέπει να σας πω ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε αφού μας παρουσιάσει η εταιρεία μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς προτίθεται να προχωρήσει στην εμπορική του εκμετάλλευση»./ibna