Εν μέσω αναφορών σχετικά με καταστροφικές πλημμύρες, η Πρωθυπουργός της Σερβίας αποτιμά τη ζημιά ως “ελάχιστη”

Εν μέσω αναφορών σχετικά με καταστροφικές πλημμύρες, η Πρωθυπουργός της Σερβίας αποτιμά τη ζημιά ως “ελάχιστη”

Οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην κεντρική και τη δυτική Σερβία ήταν ελάχιστες, δήλωσε η πρωθυπουργός Ana Brnabic. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα κυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρονται την «καταστροφή», ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα συστήματα της Σερβίας κατά των πλημμυρών είναι «μεσαιωνικά».

“Η ζημιά ήταν ελάχιστη, λαμβάνοντας υπόψη πόση βροχή έπεσε”, δήλωσε ο Brnabic στη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας αργά την Τρίτη.

Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι πολίτες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία υπέστησαν ζημίες θα αποζημιωθούν, προσθέτοντας ότι ήταν “πολύ ικανοποιημένη από τα όσα έχουν γίνει” σε σχέση με τα συστήματα ελέγχου των ζημιών. “Κάθε σέντ που έχουμε επενδύσει έχει αποδώσει», ισχυρίστηκε.

Ωστόσο, οι εφημερίδες και άλλα προ-κυβερνητικά μέσα αναφέρουν σήμερα ότι οι ζημιές ήταν τουλάχιστον σημαντικές. Ο Informer ισχυρίζεται στην πρώτη του σελίδα ότι το κόστος της ζημίας ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 769 σπίτια, 160 δρόμους και 51 γέφυρες. Αναφέρει επίσης ότι περίπου 3000 εκτάρια γης έχουν πλημμυρίσει τις τελευταίες ημέρες.

Η Kurir αναφέρεται σε μια «καταστροφή» και ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν, φοβούνται μη πνιγούν».

Σύμφωνα με τη Vecernje novosti, η ζημιά στο δήμο Dragacevo ήταν “τεράστια”, ενώ ο τίτλος της Politik ήταν “μεγάλη ζημιά”.

Παρ’ όλα αυτά, η Πρωθυπουργός επέμεινε ότι ήταν ικανοποιημένη από το πώς απέδωσε το σύστημα ελέγχου ζημιών, υπενθυμίζοντας τις επενδύσεις του 2014 και του 2015. Ο Brnabic υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει οικονομική βοήθεια στους πολίτες των οποίων η περιουσία υπέστη ζημιές.

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (NS) υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Vuk Jeremic προειδοποίησε ότι η βοήθεια της κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει εργαλείο τόσο για “πολιτικούς εκβιασμούς” όσο και για εκστρατεία υπέρ του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), “όπως έχει συμβεί πολλές φορές”.

Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με το NS, έχει εισάγει ένα μεσαιωνικό πατρονάρισμα στους δήμους, καθώς και έναν «μεσαιωνικό τρόπο ζωής». «Όπως και στο μεσαίωνα, η ζωή κοντά στο ποτάμι εξαρτάται από τον ουρανό».

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα ΜΜΕ τονίζουν την ευθύνη των ηγεσιών των δήμων. Όλοι τους αποτελούνται από εκπροσώπους του SNS. Ο ηγέτης του SNS είναι ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic./ibna