Ο Τσίπρας λέει ότι “έλαβε το μήνυμα” των εκλογών, δεσμεύεται να βοηθήσει τη μεσαία τάξη

Ο Τσίπρας λέει ότι “έλαβε το μήνυμα” των εκλογών, δεσμεύεται να βοηθήσει τη μεσαία τάξη

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την ήττα στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΕΡΤ την Τρίτη το βράδυ ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός «λαμβάνει το μήνυμα των ευρωεκλογών» και οδηγεί τη χώρα σε εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 μπόρεσε να εφαρμόσει το δικό του μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβλεψε ότι θα προκύψει πλειοψηφία που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέας κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και ότι δεν θα χρειαστεί επανάληψη της ψηφοφορίας.

Συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του μανιφέστου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι υποσχέσεις του ηγέτη της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να κοστίζουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πιθανώς θα αυξηθούν μέσω περικοπών των δαπανών. Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει “κρυφή ατζέντα” για όταν έρθει στην εξουσία, ενώ μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να βοηθήσει την μεσαία τάξη να ανακάμψει από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει νομοθεσία στο κοινοβούλιο για να ακυρώσει τη μείωση της φορολογικής απαλλαγής πριν από τις εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την ΝΔ να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία συζήτηση ή ψηφοφορία της νομοθεσίας στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι «το Σώμα δεν έπρεπε να έχει κρατηθεί ανοιχτό», εξαιτίας των εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το βράδυ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο Τσίπρας φαίνεται να είναι αμετανόητος, αρνούμενος να αναγνωρίσει το μήνυμα που του έστειλαν οι ψηφοφόροι μέσω των ευρωπαϊκών και τοπικών εκλογών. Το κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το κοινοβούλιο σε «πλυντήριο», προκειμένου να υιοθετήσει νομοθεσία ευνοϊκή για το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές.

«Προφανώς, δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για την πολιτική αλλαγή που επιθυμούν», ανέφερε η δήλωση της ΝΔ για τον Τσίπρα./ibna