B-E: Εταιρείες λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρότυπα

B-E: Εταιρείες λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρότυπα

Στην επιχορήγηση 57 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 25 εταιρικών σχέσεων για την ανάπτυξη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Αυτή η οικονομική βοήθεια, μεταξύ άλλων παροχών, επέτρεψε σε 23 επιχειρήσεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης να επιτύχουν τη διεθνή πιστοποίηση, η οποία αύξησε την ποιότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους σε διεθνές επίπεδο και επέτρεψε την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Β-Ε, το πιστοποιητικό ISO / TS 16949: 2009 επέτρεψε στην εταιρεία Sur-Tec Eurosjaj από την πόλη Konjic να αρχίσει να παρέχει μια νέα υπηρεσία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η νέα υπηρεσία είναι η παραγωγή μεταλλικών επιστρώσεων για εξαρτήματα οχημάτων.

«Η πλειοψηφία των βασικών μας αγοραστών εργάζεται για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου αυτό το συγκεκριμένο πρότυπο αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη νέων θέσεων εργασίας. Οι αγοραστές απαιτούν εγγυημένη ποιότητα παραγωγής, τυποποίηση της εργασίας και διαφάνεια των τιμών, και αυτή η πιστοποίηση παρέχει ακριβώς αυτό. Η διαδικασία παραγωγής καθορίζεται από το πρότυπο μέσω περισσότερων από 200 μονάδων, προκειμένου να είναι δυνατή η επίτευξη της υψηλότερης ποιότητας του προϊόντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πλέον σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις στον τομέα της επίστρωσης μετάλλων», ανέφερε η Aida Badžak, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, ηγέτης στην αγορά της Β-Ε στον τομέα της προστασίας των μεταλλικών επιφανειών.

Υποστηρίζοντας την πιστοποίηση επιχειρήσεων με επιχορηγήσεις που χορηγούνται μέσω του ProLocal, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην ενίσχυση της ποιότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΜμΕ και στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους.

«Η εργασία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στη Β-Ε, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν το σύστημα ελέγχου ποιότητας τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών και έχουν εισαγάγει αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και των λειτουργικών εξόδων τους. Όλα αυτά οδηγούν αναμφίβολα σε νέες αγορές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε ο Richard Maša, επικεφαλής της συνεργασίας στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Β-Ε.

Συνολικά, 23 επιχειρήσεις της Β-Ε από τον τομέα της μεταλλουργίας, της επεξεργασίας ξύλου και της αγροτικής βιομηχανίας πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση συνολικά 45 πιστοποιητικών. Δεκατέσσερις εταιρείες έχουν αποκτήσει πιστοποιητικά διαχείρισης ποιότητας, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνοντας το κόστος και τα ανθρώπινα σφάλματα, ενώ 10 εταιρείες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πιστοποίησης για το σήμα CE. Το σήμα CE είναι η εγγύηση της ποιότητας της Ε.Ε. για μεταλλικά προϊόντα και μεταλλικές κατασκευές, επιτρέποντας έτσι σε αυτές τις εταιρείες να εξάγουν σε αυτή την ελκυστική αγορά.

Η εταιρεία Pavković Paneli από την Široki Brijeg είναι επίσης προσανατολισμένη στην εξαγωγική αγορά της Ε.Ε. Βρίσκονται επί του παρόντος στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία, τη Σλοβενία ​​και την Κροατία σχετικά με την εξαγωγή πάνελ που κατασκευάζονται σύμφωνα με το πρότυπο ποιότητας για την ηχομόνωση και τη θερμομόνωση ISO 12567-1.

Οι εταιρείες έχουν επίσης αποκτήσει πιστοποιητικά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας στην εργασία, γεγονός που θα μειώσει τον αριθμό των τραυματισμών και θα αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας.

«Η εφαρμογή διεθνών προτύπων ποιότητας έχει καταστεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή εταιρειών σε πολλές παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι τα κονδύλια που διατίθενται μέσω του ProLocal της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη δέσμευση των εταιρειών για συνεχή πρόοδο, συνέπεια και ικανοποίηση των πελατών», δήλωσε ο διευθυντής Grant Prolocal της Ε.Ε., Dr Gligor Stojkov.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το ProLocal της Ε.Ε. με 9 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα 4 εκατομμύρια που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα υποστηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και την οικονομική ανάπτυξη στη Β-Ε και υλοποιείται από το γερμανικό GIZ./ibna