Εμβαθύνουν σχέσεις Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία με γνώμονα τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Εμβαθύνουν σχέσεις Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία με γνώμονα τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Οικονομία, εμπόριο, πολιτισμός, τουρισμός στην πρώτη γραμμή

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργό Εξωτερικών, την Τρίτη στη Λευκωσία. Συμφώνησαν επίσης να ακολουθήσει διάσκεψη κορυφής μεταξύ των αρχηγών των τριών κρατών το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αρμενία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. “Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει σαφώς την κοινή αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησε να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,  όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφορική, η υγεία, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

«Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διαφόρων πολυμερών φόρουμ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό της δράσης της διασποράς μας σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και προέβησαν σε ανασκόπηση  των σχέσεων  Ευρωπαϊκής Ένωσης και  Αρμενίας. Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας, διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την αμέριστη υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2017, όσο και πέρα από αυτό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές, οι οποίες πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός της πολυμέρειας αποτελεί τη βάση των διεθνών σχέσεων. Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται και μια μακρά ιστορία.

“Σχεδιάσαμε τη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών μας σχέσεων και το επόμενο βήμα θα είναι η τριμερής σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μας”, ανέφερε. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βοηθήσει την Αρμενία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική./ibna