Η κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος σε αναβρασμό

Η κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος σε αναβρασμό

Στον απόηχο του ηχηρού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και μπροστά στις εθνικές κάλπες του Ιουλίου η ελληνική κεντροαριστερά βρίσκεται μπροστά σε στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις.

Αυτή την στιγμή, ακόμα και μετά την ήττα του από τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στον πολιτικό χάρτη τον ρόλο του κύριου και ισχυρότερου εκφραστή του προοδευτικού χώρου και της αριστεράς. Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας και η συνεργασία με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό σε δήμους και περιφέρειες διατηρείται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως μια στρατηγική επιλογή.

Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καθιερωθεί ως ο προοδευτικός πόλος απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.  Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να παρευρίσκεται ως παρατηρητής αλλά και προνομιακός συνομιλητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Για αυτό τον λόγο άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και του κεντρώου χώρου, που δεν επιθυμούν μια δεξιά διακυβέρνηση που θα επίσειε τον κίνδυνο επιστροφής στις πολιτικές λιτότητας.

ΚΙΝΑΛ σε κρίση

Την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται μπροστά σε ένα ρίσκο που θα μπορούσε να θέσει ακόμα και ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά με την επιλογή της να εξοβελίσει από την εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας (χωρίς σταυρό) τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπουργό οικονομικών στην συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, οδηγεί σε αναταράξεις εντός του κόμματος.

Άλλωστε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ ασκώντας επιρροή σε μεγάλο μέρος τόσο εσωκομματικά όσο και στους ψηφοφόρους. Ήδη δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενα για τις επιλογές της προέδρου. Κεντρική κατηγορία που διατύπωσε ο Ευ. Βενιζέλος και οι υποστηρικτές τους είναι πως μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ”.

Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά με αυτή την “ζαριά” επιδιώκει να στείλει μήνυμα απόστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό διότι ο Ευ. Βενιζέλος σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν του αλλά και τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του την προσέγγιση με τον Κ. Μητσοτάκη. Και ήταν ο εισηγητής της λογικής για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Προσβλέπει ακόμα στην προσέγγιση απογοητευμένων κεντροαριστερών ψηφοφόρων για τους οποίους ο Ευ. Βενιζέλος αποτελεί “κόκκινο πανί”. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι το σχέδιο αυτό θα βγεί στις 7 Ιουλίου. Πράγμα δύσκολο δεδομένης της πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Οι συσχετισμοί μετά τις εκλογές θα κρίνουν πολλά

Από το αποτέλεσμα της κάλπης όμως θα κριθούν πολλά. Εάν η Ν.Δ. συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ θα ποντάρει στην φθορά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να “αλώσει” τον χώρο της κεντροαριστεράς. Εάν όμως ο Κ. Μητσοτάκης δεν παίρνει αυτοδυναμία, η Φ. Γεννηματά θα αναγκαστεί να παράσχει στήριξη προκειμένου να μην μπει η χώρα σε μια εκλογική περιπέτεια ακυβερνησίας. Κάτι που θα επιβεβαίωνε το στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο του ΚΙΝΑΛ αφού θα μπει ξανά στο κάδρο της συγκυβέρνησης με την δεξιά. Εφόσον οι αριθμοί “βγαίνουν” και εφόσον επιβεβαιωθεί το πιθανότερο σενάριο βέβαια.

Δεδομένο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα εντείνουν το κάλεσμα στους προοδευτικούς και κεντροαριστερούς πολίτες, κατηγορώντας την Φ. Γεννηματά ότι δεν κάνει προοδευτική στροφή, αφού ασκεί “πολιτικές Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο”. Το εάν η κρίση του ΚΙΝΑΛ θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί στην κάλπη./ibna