Ανεβάζει ένταση πάλι η Τουρκία, με δεύτερο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Ανεβάζει ένταση πάλι η Τουρκία, με δεύτερο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Μέσα Ιουνίου στέλνει το Γιαβούζ, στην Ανατολική Μεσόγειο

By Michalis Michael

Ανεβάζει την ένταση και πάλι η Τουρκία στο ενεργειακό πεδίο, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες, στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή της Αν. Μεσογείο και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ομιλία του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η γεώτρηση του Πορθητή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται στο Finike 1 όπως έχει προγραμματιστεί. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, μέσα στον Ιούνιο θα σταλεί στην περιοχή που θα ξεκινήσει τις εργασίες του και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για την νέα γεώτρηση. «Έτσι στην ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ. Όπως έχουμε πει πάντοτε, στις εργασίες έρευνας και γεώτρησής μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της «ΤΔΒΚ». Ως Τουρκία είμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας”, ανέφερε και όπως μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο από την Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν έχουν πρόθεση ούτε να σφετεριστούν τα δικαιώματα κανενός ούτε και να επιτρέψουν τον σφετερισμό των δικών τους δικαιωμάτων. “Η δική μας έγνοια είναι να εκμεταλλευτούμε για τη γαλήνη και ευημερία του λαού μας τις υπόγειες πηγές μας στην περιοχή που έχουμε αδειοδοτηθεί. Εκείνοι που κάνουν βρώμικους λογαριασμούς στην Μεσόγειο, εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα των Τ/κ με τετελεσμένα κρυβόμενοι πίσω από εξωτερικούς πρωταγωνιστές της περιοχής, ας εγκαταλείψουν από τώρα αυτές τις τρέλες. Η Τουρκία όπως δεν έμεινε θεατής χθες στην συντριβή των Τ/κ και σήμερα δεν θα καθίσει στις κερκίδες να παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Η Σερβία καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, εκφράζει ανησυχία για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την ίδια ώρα να αναζητεί συμμάχους και υποστήριξη στις κινήσεις της Τουρκίας μέσω της διπλωματικής οδού. Τόσο εντός χώρας όσο και εκτός, υπάρχει μεγάλη εγρήγορση ενώ αναμένεται την ίδια ώρα, κι εφόσον γίνονται γνωστές οι κινήσεις της Τουρκίας, και η επόμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα θέματα.

Στα της διπλωματίας, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ηλιάδη με τον οποίο συζήτησε το θέμα και εξέφρασε την υποστήριξη του Βελιγραδίου στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της χώρας, στο οποίο φιλοξενούνται και φωτογραφίες από τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η Σερβία με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζει κάθε ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας.

Η Δημοκρατία της Σερβίας, τονίζεται, υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, όπως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όλες οι δραστηριότητες σε αυτή τη ζώνη που έχουν οικονομικό όφελος μπορούν να διεξάγονται μόνο με την έγκριση των κυπριακών αρχών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Δίκαιου της θάλασσας. Από την Τουρκία αναμένεται να σέβεται τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ένταση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της εν λόγω περιοχής», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Προστίθεται ότι η Σερβία, η οποία αντιμετωπίζει δικά της σοβαρά προβλήματα και αναγκάζεται να υπερασπίζεται τα δικά της εθνικά συμφέροντα, «με όλες τις δυνάμεις υποστηρίζει τον διάλογο ως μοναδικό μηχανισμό ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων».

«Επομένως, υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες οι οποίες θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τον διάλογο και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης», καταλήγει το δελτίο Τύπου./ibna