Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν καταδικαστική έκθεση για τα θετικά μέτρα

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν καταδικαστική έκθεση για τα θετικά μέτρα

Η τρίτη έκθεση εποπτείας μετά τη διάσωση, η οποία καταρτίστηκε από τους πιστωτές της Ελλάδας, αναμένεται να περιλαμβάνει «σοβαρές προειδοποιήσεις» και προβλέψεις που υποδεικνύουν «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σύμφωνα με πληροφορίες.

Η έκθεση που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δείξει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μια τρύπα ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και αυτόν του επόμενου έτους (1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% του ΑΕΠ το 2020). Ωστόσο, άλλες πηγές υποδηλώνουν ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα αποφύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά το «δημοσιονομικό χάσμα» και αντ’ αυτού θα κάνουν ασφαλέστερες προβλέψεις τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με αναφορές, οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2019 και 2,5% το 2020, μη πετυχαίνοντας τον συμφωνηθέντα στόχο 3,5%. Η αποτυχία αυτή της επίτευξης του στόχου θεωρείται άμεσο αποτέλεσμα της δέσμης θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από τις φετινές εκλογές.

Η έκθεση αναμένεται επίσης να αντικρούσει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η πληρωμή της “13ης σύνταξης” που πραγματοποιήθηκε φέτος μπορεί να είναι ένα μόνιμο μέτρο. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες αναμένεται να προειδοποιήσουν την Αθήνα ότι τα θετικά μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, δεν ενισχύουν την ανάπτυξη και δεν υποστηρίζουν τους ανέργους.

Η έκθεση θα δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 13 Ιουνίου. Φήμες κυκλοφορούν στον ελληνικό τύπο ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη δημοσίευση της έκθεσης, λόγω των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να αναβάλουν τη δημοσίευσή της.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά αναμένεται να δείξει ότι η οικονομία έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, όπως φαίνεται από την πτώση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων και των συνεχιζόμενων κερδών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η κυβέρνηση Τσίπρα υπερασπίστηκε τα θετικά μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας επέτρεψε στη χώρα να διαμορφώσει τη δική της οικονομική πολιτική και να χρησιμοποιήσει τον “επιπλέον δημοσιονομικό χώρο” για να στηρίξει όσους πλήττονται σκληρότερα από την κρίση. Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται τώρα να πάει αυτές τις απόψεις στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για την αναγκαιότητα των θετικών μέτρων./ibna