Μαυροβούνιο: Επιθυμεί να γίνει χρηματοπιστωτικό κέντρο στην περιοχή

Μαυροβούνιο: Επιθυμεί να γίνει χρηματοπιστωτικό κέντρο στην περιοχή

«Η συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας Μαυροβουνίου (CKB) και της Societe Generale Bank είναι η το πρώτο βήμα για δραστηριότητες που στοχεύουν στο να γίνει το Μαυροβούνιο ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο στην περιοχή και, μεταξύ άλλων, να εκμεταλλευτεί το ευρώ ως νόμισμα», δήλωσε ο τραπεζικός διαμεσολαβητής Halil Kalač.

Mιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Kalač δήλωσε ότι η διαδικασία ενίσχυσης της CKB ήταν εμφανής με την αγορά ή τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, λόγω των οποίων πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος προστασίας.

«Η εξαγορά της Societe Generale από την CKB θα πρέπει να φέρει υψηλότερο βαθμό επιχειρηματικής δραστηριότητας, που σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, υψηλότερο φορολογικό εισόδημα για το κράτος, καθώς και μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτά είναι οφέλη για το κράτος και το οικονομικό μας σύστημα. Τέτοιες διαδικασίες οδηγούν επίσης στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, φυσικά, με την προστασία από το μονοπώλιο», πρόσθεσε.

Στα μέσα Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα (CBCG) ενέκρινε τη συγχώνευση αυτών των τραπεζών αφού συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα και έλαβε θετική γνώμη από την Υπηρεσία Προστασίας Ανταγωνισμού.

Νωρίτερα, στις 28 Φεβρουαρίου, η OTP Bank ανακοίνωσε ότι η CKB, η θυγατρική της στο Μαυροβούνιο, υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 90,56% των μετοχών της Societe Generale για 40,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο νόμος, ωστόσο, ορίζει ότι η συγχώνευση δεν ήταν δυνατή χωρίς την έγκριση του CbCG ή την εκπλήρωση των νομικών απαιτήσεων.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι, εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο αυτών τραπεζών και της πτώχευσης στην Atlas και της Invest Bank (IBM), ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα παραμείνει άνεργος, ο Kalač υπενθύμισε ότι πρέπει να τεθεί η προστασία από κινδύνους.

«Η πτώχευση είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση και δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αλλά στην αποδυνάμωση του. Οι αρνητικές συνέπειες της πτώχευσης θα πρέπει να μειωθούν από τους μηχανισμούς προστασίας κινδύνων που έρχονται με την πτώχευση», ανέφερε ο Kalač.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών στο γραφείο του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πτωχεύσεις σε δύο τράπεζες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των πελατών, κυρίως των τραπεζών αυτών./ΙΒΝΑ