Β-Ε: Πολιτική αντιπαράθεση με την θανατική ποινή στη Δημοκρατία Σέρπσκα

Β-Ε: Πολιτική αντιπαράθεση με την θανατική ποινή στη Δημοκρατία Σέρπσκα

Ένα από τα σπάνια συντάγματα στην Ευρώπη με τη θανατική ποινή ως απειλή για τα πιο σκληρά εγκλήματα είναι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, μιας οντότητας με σερβική πλειοψηφία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, σε αντιπαραβολή με άλλους νόμους, είναι αδύνατο να καταδικαστεί κάποιος σε θάνατο, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ποινή. Πριν από χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αφαιρεθεί αυτό το άρθρο από το Σύνταγμα, αλλά εκεί ξεκινάει το πολιτικό παιχνίδι.

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) ενέκρινε μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της θανατικής ποινής. Μετά από αυτό, το σύνολο των νόμων, σύμφωνα με τη διαδικασία, πήγε στη Βουλή της Δημοκρατίας Σέρπσκα (ΟHR), όπου η βοσνιακή προεδρία μπλόκαρε την τελική υιοθέτησή της.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρόεδρος του RSNS, Nedeljko Čubrilović, κατηγόρησε τους Βόσνιους νομοθέτες για την αποτυχία κατάργησης της θανατικής ποινής. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου είναι επίσης υπεύθυνο, ενώ υπενθύμισε ότι η OHR ιδρύθηκε με υπερβολικά περιορισμένες αρμοδιότητες.

«Η έννοια του ζωτικού εθνικού συμφέροντος», για την προστασία του οποίου σχηματίστηκε η Βουλή των Λαών, δεν καθορίζεται πλήρως και αυτό οδηγεί σε κακόβουλες πράξεις και ο μηχανισμός χρησιμοποιείται συχνά για τα πάντα με ένα μόνο κύριο στόχο – να προξενεί πολιτικές ζημίες στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση αυτή», δήλωσε ο κ. Čubrilović, σχολιάζοντας μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρει ότι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα αναφέρει τη θανατική ποινή, η οποία αποτελεί «παραβίαση των ευρωπαϊκών προτύπων».

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Čubrilović εξήγησε ότι, χρησιμοποιώντας το ζωτικό μηχανισμό προστασίας των εθνικών συμφερόντων, το βοσνιακό κοινοβούλιο το 2012 εμπόδισε την έγκριση 29 τροπολογιών στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν σαφώς ότι η Βουλή των Λαών παρεμποδίζει το έργο και τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης επειδή επιβραδύνει τη νομοθετική εξουσία στη Δημοκρατία Σρπσκα συνεχώς επικαλούμενη ζωτικό εθνικό συμφέρον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι οι δηλώσεις που αναφέρονται στη Δημοκρατία Σέρπσκα ως αποκλειστική υπεύθυνη για τη μη εφαρμογή της σύστασης για την κατάργηση της θανατικής ποινής είναι παραπλανητικές», δήλωσε ο Čubrilović.

Από την πλευρά του ο Ramiz Salkić, Βόσνιος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, δήλωσε ότι η κατηγορία του Čubrilović είναι «επαίσχυντη, υποκριτική και αποτρόπαια».

«Όταν δημιουργήθηκε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σρπσκα, οι Βόσνιοι σε αυτή την οντότητα διώκονταν, σκοτώνονταν, μεταφέρονταν σε στρατόπεδα φυλακισμένων, εξοριζόταν και τους έριχναν σε μαζικούς τάφους χωρίς την κατάλληλη διαδικασία, μόνο επειδή ήταν Βόσνιοι. Ο Čubrilović γνωρίζει ότι οι Βόσνιοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής αυτής της επαίσχυντης και ασυνήθιστης διάταξης στο Σύνταγμα της οντότητας, αλλά αυτή η διάταξη δεν καταργήθηκε λόγω των επιθυμιών του σερβικού λαού», δήλωσε ο Salkić.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι οι Βόσνιοι εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν για την κατάργηση αυτής της διάταξης, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν άλλες αλλαγές του Συντάγματος που αναφέρθηκαν, στο ίδιο σύνολο αλλαγών, «κάτω από το μανδύα της κατάργησης της θανατικής ποινής”.

Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι άλλες αλλαγές θα επιφέρουν περισσότερες διακρίσεις στους Βόσνιους σε αυτό το τμήμα της χώρας./ΙΒΝΑ