Επιμένει σε Ομοσπονδία ο Ακιντζί, ναι μεν αλλά από τα κυπριακά κόμματα

Επιμένει σε Ομοσπονδία ο Ακιντζί, ναι μεν αλλά από τα κυπριακά κόμματα

Να τοποθετηθεί και για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια ζητά ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές είναι η ομοσπονδιακή λύση, αναφέρει στο μήνυμά του για το Ραμαζάν μπαϊράμ που αρχίζει αύριο, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι ο ίδιος επέδειξε με μεγάλο ζήλο κάθε προσπάθεια λαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για μια ομοσπονδιακή λύση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην ξεφύγεις από τον δρόμο που πιστεύεις ότι είναι ο σωστός και αυτό προσπάθησε ο ίδιος να κάνει στο Κυπριακό, με την σημαντική σε ψήφους στήριξη που είχε πάρει από τον κόσμο όταν εξελέγη και την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο κόσμος αυτός».

«Όπως σας υποσχέθηκα και στο πλαίσιο της δικής έγκρισης, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για να έρθει στο νησί μας η ειρήνη και η ευημερία, να μην ζήσουμε ξανά τον πόνο του παρελθόντος», τόνισε.

Παρ’ όλη αυτή την προσπάθεια, ανέφερε, η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα έληξε χωρίς αποτέλεσμα και υποστήριξη ότι γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση της ε/κ ηγεσίας. «Από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συμπεριφοράς κλυδωνισμού της ε/κ πλευράς. Κάποτε μιλούν πίσω από κλειστές πόρτες για λύση δύο κρατών, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά μάθαμε ότι λένε ‘δεν είπαμε κάτι τέτοιο, ίσως συνομοσπονδία’. Μετά μπέρδεψαν για τα καλά τα πράγματα μιλώντας την μια για ‘χαλαρή ομοσπονδία’ και την άλλη για ‘αποκεντρωμένη’. Και σαν να μην έφτανε αυτό επέδειξαν μια συγκεκαλυμμένη στάση απόρριψης και αμφισβήτησης της πολιτικής μας ισότητας, ως βασικής παραμέτρου».

Είναι φυσιολογικό απέναντι σε αυτή τη στάση να θεωρείται ότι οι Ε/κ πλέον δεν θέλουν την δημιουργία ενός κοινού οικοδομήματος και να υπάρχει απαισιοδοξία, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτοί που – ως αποτέλεσμα αυτού του θεωρήματος – απορρίπτουν τις παραμέτρους του ΟΗΕ, σέρνονται πίσω από στόχους που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και ενώ μιλούν για λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης, από την άλλη πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μέσω διαπραγματεύσεων μια φόρμουλα δύο χωριστών, ανεξάρτητων κρατών, «το λιγότερο κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Ναι μεν αλλά από τα κόμματα

Στον Τ/κ ηγέτη απάντησε πρώτος ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση, είναι ικανοποιητικές οι σημερινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί στις οποίες απορρίπτει ξεκάθαρα τη λύση δύο κρατών. Είναι σημαντικό να παραμείνει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σημειώνουμε έτσι αυτή τη θετική τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη υπέρ μιας λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των ΗΕ. Ταυτόχρονα είναι όμως σημαντικό να κατανοήσουν και τις ανησυχίες μας για τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Παράλληλα, παραμένει πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού το ότι πρέπει να τερματισθεί αμέσως η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών με στόχο μια συμφωνία στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ» τονίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Κυπριακό και ΑΟΖ

Ο «Πορθητής» το τουρκικό γεωτρύπανο ανοιχτά της Πάφου είναι γεγονός πως έχει περιπλέξει τη διαδικασία και του κυπριακού. Είναι ενδεικτικό, πέραν των ευρωεκλογών που μετέφεραν την εσωτερική ατζέντα της Κύπρου και σε άλλα θέματα, πως η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη γεώτρηση. Την ίδια ώρα όμως, κανείς δεν προεξοφλεί την επόμενη κίνησή της εφόσον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Παράλληλα, μόνο καλά νέα δεν παρουσιάζει και η στασιμότητα στο κυπριακό, εφόσον η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ δεν έχει δείξει σημάδια επανόδου στο νησί. Βέβαιο είναι πως υπό τις περιστάσεις και όσο η Αμερικανίδα διπλωμάτης δεν φαίνεται έτοιμη να επανέλθει στην Κύπρο, πως «παγώνει» και η διαδικασία για τους όρους αναφοράς, το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο θα συμφωνούσαν οι δυο πλευρές για να ξαναρχίσει ο διάλογος στο κυπριακό. Ακόμη κι έτσι όμως θα πρέπει επίσημα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ειδικά με το τουρκικό γεωτρύπανο ανοιχτά της Πάφου και με τις προκλήσεις στην περιοχή της Δένειας τις προηγούμενες μέρες, η περίοδος μοιάζει ζοφερή για το κυπριακό./ibna