Εκλογές τέλος, εκλογές ενόψει. Η επόμενη ημέρα και τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές τέλος, εκλογές ενόψει. Η επόμενη ημέρα και τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης στην Ελλάδα βάφτηκε στα γαλάζια χρώματα της συντηρητικής παράταξης έρχεται να σφραγίσει το διπλό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών. Η έκφραση της δυσαρέσκειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά επιβεβαιώθηκαν και την Κυριακή.

Αν και η αποχή εκτοξεύτηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 60%, η επικράτηση της Ν.Δ. είναι αναμφισβήτητη, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την συντριπτική ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει τις ευρωεκλογές- μια κατ’ εξοχήν κάλπη διαμαρτυρίας για την Ελλάδα- ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών γύρισε μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ αφού η διαμαρτυρία των πολιτών πέραν των ευρωεκλογών διαχύθηκε και στην αυτοδιοίκηση.

Ιδίως στην περιφέρεια της Αττικής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και έχει εκ των πραγμάτων και πιο κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η έλλειψη ισχυρού κινήτρου για την δεύτερη Κυριακή οδήγησε την πλειοψηφία των πολιτών στις…παραλίες.

Πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα οι πρόωρες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου αποτελούν ένα κρίσιμο στοίχημα στρατηγικού χαρακτήρα. “Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε τη μάχη των μαχών, που είναι οι εθνικές εκλογές”, ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού χθες το βράδυ, τονίζοντας δίπλα στους υποψήφιους σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθήνας πως στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις και να ξέρεις και να χάνεις. Κυρίως να ξέρεις να σηκώνεσαι.

Αν και στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι η διαφορά των 9.5 μονάδων είναι αναστρέψιμη, ο ρεαλιστικός στόχος είναι η αισθητή αποκλιμάκωση της και φυσικά η ανακοπή της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζουν καλά αυτό που στοίχισε σε μεγάλο βαθμό είναι η έλλειψη μέτρων στήριξης της μεσαίας τάξης και το ράγισμα της κοινωνικής συμμαχίας που οικοδομήθηκε το 2012 και το 2015.

Για αυτό τον λόγο το οικονομικό επιτελείο εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να καταρτίσει σαφές και στοχευμένο πρόγραμμα με φορολογικές ελαφρύνσεις, θέσεις απασχόλησης, ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η εκτίμηση που κάνουν στην κυβέρνηση είναι ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν πρωτίστως θετική ψήφος στο πολιτικό της πρόγραμμα αλλά διαμαρτυρία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή είναι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που είτε απείχαν είτε ψήφισαν μικρότερα κόμματα.

Έτσι, στην προεκλογική αντιπαράθεση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώξει να προσδώσει προγραμματικό και πολιτικό χαρακτήρα ώστε αφενός να εξηγηθεί με σαφήνεια στους πολίτες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να εκτεθούν οι πραγματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Θέσεις που δεν έχουν εκφραστεί ανοιχτά, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν επιστροφή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχηματίζει στην παγίωση του ως ο μεγάλος προοδευτικός και δημοκρατικός  πόλος απέναντι στον συντηρητικό, δεξιό,  και με στοιχεία εθνικισμού, πόλο που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό εξυπηρετεί το κάλεσμα στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ το οποίο μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου του στην συγκυβέρνηση με την Ν.Δ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αντιμετωπίζει το ρίσκο της περαιτέρω υποχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον ανοιχτό το εάν η Ελλάδα θα προσχωρήσει στο συντηρητικό στρατόπεδο έπειτα από τέσσερα χρόνια προοδευτικής διακυβέρνησης, με επιπτώσεις και στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και φυσικά θα κριθεί αν το εγχείρημα της αριστεράς στην διακυβέρνηση ήταν μια συγκυριακή κατάσταση ή αν έχει προοπτική./ibna