Στη Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Υπουργική Συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Αρμενίας

Στη Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Υπουργική Συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Αρμενίας

Στην Κύπρο θα μεταβεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος για να συμμετάσχει στην Πρώτη Τριμερή Υπουργική Συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Αρμενίας την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

Οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Zohrab Mnatsakanyan και οι αντιπροσωπείες τους θα συζητήσουν ζητήματα περιφερειακού και ιδιαίτερα τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας στις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, την κατάσταση στον Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις της Αρμενίας με την ΕΕ, καθώς και θέματα Διασποράς και ενέργειας.

Η τριμερής συνεργασία που είχε ξεκινήσει το 2017, δεν είχε προχωρήσει λόγω της πολιτικής κρ΄΄ισης που ταλάνισε για μεγάλο διάστημα την Αρμενία.

Επίσης θα συζητηθούν, οι δυνατότητες ενισχυμένης συνεργασίας, τόσο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όσο και μεταξύ των τριών χωρών σε τομείς που άπτονται της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Με την αυθημερόν επιστροφή του στην Αθήνα  ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον Αρμένιο ομόλογο του. Στη διάρκεια του δείπνου θα συζητήσουν σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες περιφερειακά και διεθνή θέματα, την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς αοιβαίου ενδιαφέροντος. /ibna