Αλβανία: Σύγκρουση ΜΑΤ – διαδηλωτών στην αντικυβερνητική διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης

Αλβανία: Σύγκρουση ΜΑΤ – διαδηλωτών στην αντικυβερνητική διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης

Την Κυριακή, η αντιπολίτευση στην Αλβανία διοργάνωσε ακόμη μια αντι-κυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Edi Rama.

Η διαδήλωση ξεκίνησε μπροστά από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Στην ομιλία του μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένων διαδηλωτών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha κάλεσε τον Πρωθυπουργό Edi Rama να παραιτηθεί και δήλωσε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθούν στη χώρα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Αφού έφυγαν από την κεντρική λεωφόρο, οι διαδηλωτές προχώρησαν προς το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου άρχισαν βίαιες συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες καπνού, πυροτεχνήματα και άλλα εκρηκτικά υλικά προς το κοινοβούλιο. Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν το «κορδόνι» ασφαλείας, ενώ τα ΜΑΤ αντέδρασαν χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και δακρυγόνα. Η κατάσταση αυτή διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ένας σημαντικός αριθμός διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος συγκεντρώθηκε μαζί με τους διαδηλωτές μπροστά από το αρχηγείο του κόμματός του όπου έδωσε μια δεύτερη ομιλία.

«Στην επόμενη διαμαρτυρία θα περάσει η βούληση του κόσμου. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η εξουσία έχει κατασχεθεί μέσω της χρήσης βίας. Δεν μπορούμε ποτέ να το δεχτούμε αυτό», δήλωσε ο Basha, ανακοινώνοντας ότι η επόμενη διαδήλωση της αντιπολίτευσης θα γίνει στις 8 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, η διαδήλωση πυροδότησε επίσης την αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, η οποία καταδίκασε τη χρήση βίας.

«Η αμερικανική πρεσβεία καταδικάζει τη βία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας. Η ειρηνική συνάθροιση και το δικαίωμα καταγγελίας της κυβέρνησης είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας υγιούς δημοκρατίας, αλλά είναι δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται ειρηνικά. Η χρήση εκρηκτικών υλών, ειδικά όταν απευθύνονται στην αστυνομία, δεν αποτελεί ειρηνική πράξη, είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική. Καλούμε τους διοργανωτές της διαδήλωσης να σταματήσουν τις βίαιες πράξεις και να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο», αναφέρει η δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ./ibna