Η συνάντηση του Παρισιού αναζωπυρώνει την ελπίδα για διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Η συνάντηση του Παρισιού αναζωπυρώνει την ελπίδα για διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Η διαδικασία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει σταματήσει. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, εκπρόσωποι από την Πρίστινα και το Βελιγράδι αναμένεται να συναντηθούν την 1η Ιουλίου στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια ειρηνική και οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών, αλλά δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες γι ‘αυτήν.

Ο Αμερικανός πολιτικός εμπειρογνώμονας και διπλωμάτης, David Phillips, λέει ότι μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα δώσε απλά περισσότερη εξουσία στους σερβικούς δήμους και δεν θα οδηγήσει σε ανταλλαγές γης.

«Αν οι πρόεδροι του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας συνάψουν μυστική συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μέσω ανταλλαγών γης, αυτό θα πολώσει περαιτέρω την πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο, θα αυξήσει τις διαιρέσεις και θα προκαλέσει αναταραχές ανάμεσα στους εθνοτικούς πληθυσμούς. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαδικασία των συνομιλιών», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας χωρίς την έγκριση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγήσει σε αποτυχία.

Η διαδικασία των συνομιλιών με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στάσιμη, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Σερβίας να μιλήσει χωρίς την κατάργηση της αύξησης της φορολογίας κατά 100% που πλήττει τις εισαγωγές της.

Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, δήλωσε ότι οι θεσμικοί ηγέτες θα είναι ενωμένοι στην αντιμετώπιση θεμάτων με τη Σερβία και ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για την κυριαρχία του κράτους αυτού καθεαυτού.

Ο Veseli έκανε τα σχόλια αυτά μετά από συνάντηση των ηγετών του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο, για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο και πριν από τη συνάντηση του Παρισιού./ibna