Η αγορά φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα αναπτυχθεί χάρη στον IGB

Η αγορά φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα αναπτυχθεί χάρη στον IGB

«Ζωτικής σημασίας» για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας είναι ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria – IGB) σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοπραξίας ICGB, Teodora Georgieva.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη – όπως υπογράμμισε η ίδια- που είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε την έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου σε αυτό το μέρος, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός IGB. Δεν θα υπερέβαλλα εάν έλεγα ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή με μεγάλη σημασία για την αγορά φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, την ευρύτερη περιοχή αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Η διασύνδεση της Ελλάδα με την Βουλγαρία είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Βουλγαρία».

Η επικεφαλής της κοινοπραξίας ICGB σημείωσε ότι το έργο αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας και είναι το πρώτο που πραγματικά θα ανοίξει τον δρόμο για την πραγματική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου που η Βουλγαρία έχει ανάγκη και περιμένει εδώ και χρόνια, συμπληρώνοντας ότι μέσω του αγωγού IGB τόσο η Βουλγαρία, όσο και οι γειτονικές της χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, από την Κασπία ή από φορτία φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

«Με μεγάλη επιτυχία ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις και αντιμετωπίσουμε δύσκολες στιγμές μέχρι να περάσουμε στην φάση της υλοποίησης και να δώσουμε το “παρών” στην τελετή έναρξης των εργασιών για τον αγωγό IGB. Απόδειξη της στρατηγικής σημασίας του έργου είναι η υποστήριξη που λάβαμε και λαμβάνουμε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τον επιχειρηματικό κόσμο. Θα ήθελα να αναφέρω μόνο μερικούς από τους φιλοξενούμενους μας – τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, τους εκπροσώπους των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των δύο χωρών, διπλωμάτες και τους εκπροσώπους της Socar, TSO και πολλών άλλων εταιρειών. Όλοι οι επισκέπτες που παρακολούθησαν την τελετή για τον αγωγό IGB απέδειξαν έμπρακτα την μεγάλη υποστήριξη τους με την παρουσία τους και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την σημασία που έχει το έργο. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά» σημείωσε η Teodora Georgieva./ibna