Δεν κράτησε πολύ η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων

Δεν κράτησε πολύ η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων

Από ότι φαίνεται η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας ήταν βραχύβια. Τον Μάιο, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του ομόλογου Stevo Pendarovski στα Σκόπια. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev παρέστη στα εγκαίνια για τη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου «Διαδρόμου 10» στη Σερβία.

Ωστόσο, στην τελευταία του δήλωση, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin – ο οποίος είναι ανεπίσημα “υπεύθυνος” για τις αντιπαραθέσεις με γειτονικές χώρες – επιτέθηκε στον Pendarovski.

Την Κυριακή, ο Vulin δήλωσε ότι “ο τρόπος με τον οποίο η Σερβία θα επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο” δεν θα πρέπει να σχολιάζεται από τον Pendarovski. Επιπλέον, ο Vulin πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας «πρέπει να σιωπά για τη Σερβία ακριβώς όπως σιωπά για τη λεγόμενη Μεγαλύτερη Αλβανία».

Ο Pendarovski είχε πει ότι η ιδέα για την ανταλλαγή εδαφών και τη διόρθωση των συνόρων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα ήταν “αδιανόητη” και ότι οι εικασίες πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν. Αυτές οι ιδέες, σύμφωνα με τον Pendarovski, είναι αναχρονιστικές και “δεν ανήκουν στον 21 αιώνα”, ανέφερε το σάιτ “Plusinfo”. «Αν κάποιος σχεδιάζει σοβαρά να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό που θα μπορούσε να συμβεί», ανέφερε ο Pendarovski.

Αν και η ιδέα ανταλλαγής εδαφών ξεκίνησε από τον Vucic και τον ομόλογο του από το Κοσσυφοπέδιο Hashim Thaci το 2018, δεν είχε την υποστήριξη των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, ο Vulin επέλεξε να επικρίνει τον Pendarovski, από όλους τους ανθρώπους.

Ο Vulin υπονόησε ότι ο Pendarovski «μπορεί με τα βίας να πάρει αποφάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά θέλει να ερωτηθεί για τη Σερβία». Αν η οριοθέτηση των συνόρων «είναι τρομακτική και δεν ανήκει στον 21ο αιώνα», ο (Pendarovski) «θα μπορούσε να αποσύρει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου που έγινε στις αρχές αυτού του αιώνα ή να καταδικάσει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο τέλος του 20ού αιώνα».

Ο Pendarovski «οφείλει σεβασμό στη Σερβία, αλλά οφείλει ακόμα περισσότερο στον λαό του – να του πει τι σκέφτεται για την ιδέα του Hashim Thaci και του Edi Rama για την ένωση των Αλβανών σε μια Μεγάλη Αλβανία», συνεχίζει ο Σέρβος υπουργός.

Η σερβική κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση στα Σκόπια και τον πρώην πρωθυπουργό Nikola Gruevski, ο οποίος έφυγε στην Ουγγαρία, μετά τις νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν εναντίον του, μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Οι αρχές του Βελιγραδίου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Aleksandar Vucic, έχουν επικρίνει την εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ της Αθήνας στα Σκόπια. Ο Vucic έχει ισχυριστεί ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας απέρριψαν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης του 2016 στα Σκόπια, ένας Σέρβος αξιωματικός πληροφοριών ήταν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. Τον Αύγουστο του 2017, όλο το προσωπικό της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια αποσύρθηκε στο Βελιγράδι, χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση γι’ αυτή την ενέργεια./ibna