ΥΠΑΜ Κύπρου: Κίνδυνος οι τουρκικές προκλήσεις για την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου

ΥΠΑΜ Κύπρου: Κίνδυνος οι τουρκικές προκλήσεις για την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου

Ήρεμα τα πράγματα στην περιοχή Δένειας μετά και τα όσα έκαναν εκεί ο κατοχικός στρατός με Τούρκους γεωργούς

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Μαρωνιτών, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν «σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής».

Όπως είπε, ενδεικτική είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα και η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005, ενώ, όπως πρόσθεσε, καταγράφεται διολίσθηση της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε τομείς θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας», τόνισε, για να υπογραμμίσει πως η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Ηρεμία στη Δένεια μετά τις ταραχές επί διημέρου

Ηρεμία φαίνεται να επικρατεί στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Δένεια, μετά και τις παρεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις σε τεμάχια που έσπειραν Ελληνοκύπριοι γεωργοί. Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου οι Ελληνοκύπριοι σπέρνουν εδώ και οκτώ χρόνια αυτά τα τεμάχια τα οποία δηλώνουν στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και επιδοτούνται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, χθες υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από τα Ηνωμένα Έθνη και εξέφρασε την άποψη ότι έπαιξαν το ρόλο τους τα διαβήματα που έγιναν από πλευράς της ειρηνευτικής δύναμης και κυβέρνησης. «Ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα με ψυχραιμία, να μην δημιουργούνται περαιτέρω εντάσεις, δεν μας συμφέρει η ένταση αλλά ούτε μας συμφέρει να θερίζουν τις δικές μας περιουσίες», ανέφερε.

Την Παρασκευή ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Alim Sidik, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Δένειας. «Η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο στη νεκρή ζώνη παραμένει η πιο σημαντική μας προτεραιότητα», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια, και συνέστησε ψυχραιμία./ibna