Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα

Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Η εικόνα του χάρτη της Ελλάδας που βάφτηκε μπλε έρχεται να συμπληρώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να επιβεβαιώσει τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και την αντίστοιχη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε κάθε περίπτωση συντριπτική, ωστόσο είναι ακόμη ανοικτό αν θα αποκτήσει και χαρακτηριστικά στρατηγικής ήττας.

Καθώς ο κίνδυνος της συνολικής κατάρρευσης είναι υπαρκτός ήδη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε από χθες το σύνθημα στο στρατόπεδό του: “ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές”. Από την Κουμουνδούρου προσθέτουν ότι οι εθνικές εκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα διλήμματα θα τεθούν πλέον καθαρά: οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας, για τον πρωθυπουργό και για το ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την στήριξη των αδύνατων στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει η προεργασία για τις εθνικές. Κατ αρχήν συμπλήρωση του επικοινωνιακού επιτελείου με νέα πρόσωπα στο Μαξίμου καθώς όσοι έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών βαρύνονται με λανθασμένες εκτιμήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακολούθως αυτή την φορά δεν θα είναι one man show του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στη μάχη θα ριχτούν και όλα τα υπόλοιπα πρώτης γραμμής πρόσωπα. Θα επιχειρηθεί να δοθεί έμφαση στο προγραμματικό στοιχείο με εξειδίκευση των ληφθέντων μέτρων και της σχεδιαζόμενης πολιτικής κατά τομέα. Η έμφαση αυτή την φορά θα δοθεί -και ήδη έχει τις σχετικές εντολές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας για τη μεσαία τάξη, όπου θεωρούν ότι χάθηκε το παιχνίδι. Όχι μόνο γιατί αριθμητικά είναι πολυπληθείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ρόλο στην διαμόρφωση του συνολικού κοινωνικού και πολιτικού κλίματος.

Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκούν να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό που ελπίζουν είναι ότι μετά την εκτόνωση της δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές και σε συνδυασμό με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θα κινητοποιηθούν έτσι ώστε “να υπάρξει διόρθωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Πώς προσδιορίζουν την διόρθωση αυτή; Είναι νωρίς ακόμη για αριθμητικές εκτιμήσεις αλλά στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να συγκρατηθούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεπεράσει το 25% και να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η διαφορά της ΝΔ. Να παραμείνει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός φορέας του δεύτερου πόλου του νέου διπολισμού-δικομματισμού που διαμορφώνεται.

ΝΔ: Στόχος η αυτοδυναμία

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής και ο αδιαφιλονίκητος πλέον αρχηγός της δεξιάς παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας ανοίξει την ατζέντα του και εφόσον πετύχει και τη νίκη στις εθνικές εκλογές θα έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση και το πράσινο φως να υλοποιήσει το αμφιλεγόμενο σε ορισμένα σημεία πρόγραμμά του που βασίζεται στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, και στην αντίστοιχη είσοδο ιδιωτών ακόμη και σε τομείς ταμπού του κοινωνικού κράτους, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσαρμογή των εργαζομένων και των εργοδοτών στο 24/7 με περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας. Φυσικά θα δώσει έμφαση στην ατζέντα του νόμου και της τάξης ενώ υπό ερώτημα είναι σε ποιό βαθμό θα φθάσουν οι δικαστικές διώξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν θα μείνουν στον Παύλο Πολάκη, που θεωρείται δεδομένο ή αν θα φθάσουν μέχρι τον πρωθυπουργό όπως ζητά επιτακτικά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στις εμφανίσεις του μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να υπογραμμίζει το ηγετικό και “πρωθυπουργικό” στοιχείο και να καθησυχάζει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Η ΝΔ αυτό που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το κύμα που έχει δημιουργηθεί, να μην τρομάξει εκλογικά κοινά που ακόμη είναι επιφυλακτικά.

Στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πλέον η αυτοδυναμία που δείχνει εφικτή, παρότι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Παράλληλος στόχος για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μέχρι τώρα στην πλειονότητά τους είναι καραμανλικοί και σαμαρικοί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το πέτυχε στις ευρωεκλογές -ο μόνος δικός του είναι ο Στέλιο Κυμπουρόπουλος-, ωστόσο στην εθνική βουλή η ΝΔ θα αυξήσει την δύναμή της κατά 60 έως 80 έδρες  και τα περιθώρια είναι πολύ μεγαλύτερα. Πέρα από το ότι ο έλεγχος του κόμματος είναι αυτοσκοπός για κάθε αρχηγό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί μία φιλική κοινοβουλευτική ομάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του που έχει έντονα νεοφιλελεύθερα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα γυρίζει σελίδα, για πρώτη φορά στην κυβέρνηση θα είναι μία νεοφιλελεύθερη ηγετική ομάδα, ενώ στην αντιπολίτευση θα ανοίξουν οι διεργασίες για τον επαναπροσδιορισμό της κεντροαριστεράς που φθάνει ακόμη και στο ανοικτό θέμα αν ο Αλέξης Τσίπρας απλώς θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα δημιουργήσει καινούργιο κόμμα./ibna