Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες, ενώ οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από την ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να κερδίσουν σε μία μόνο περιφέρεια.

Το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης εξέλεξε Περιφερειάρχες σε έξι από τις επτά περιοχές που πήγαν σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα,  οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις Περιφέρειες της Αττικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.

Ειδικότερα, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Πατούλης νίκησε την Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας κερδίσει πάνω από το 65 τοις εκατό των ψήφων. Νικητές αναδειχτήκαν επίσης με ανατροπή ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της ΝΔ  Παναγιώτης Νίκας με αντίπαλο τον ανεξάρτητο Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο και ο Νεκτάριος Φαρμάκης που αντιμετώπισε τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα.

Στις δημοτικές εκλογές, υπήρξαν μικτά αποτελέσματα στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, την Αθήνα κέρδισε υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Μπακογιάννης με πάνω από το 65% των ψήφων με αντίπαλο τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα της Αριστεράς. Είναι η πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια που κερδίζει ένας υποψήφιος της ΝΔ στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας νίκησε τον υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ταχιάο.

Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μόραλης, ανεξάρτητος, κέρδισε τον Νίκο Βλαχάκο με πάνω από 57 τοις εκατό των ψήφων που υποστηρίχτηκε από την ΝΔ.

Στη Λάρισα, ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής,  Απόστολος Καλογιάννης, κέρδισε με ποσοστό πάνω από το 57 τοις εκατό των ψήφων.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών την Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τους υποψηφίους του κόμματος του στην Αττική και την Αθήνα για την μάχη που έδωσαν με “αξιοπρέπεια και σεβασμό”. Σημείωσε δε ότι «είναι σημαντικό στην πολιτική να γνωρίζεις πώς να κερδίζεις και πώς να χάνεις».

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους υποψηφίους που κέρδισαν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, προτρέποντάς τους να αγωνιστούν για καλύτερες περιφέρειες και δήμους στο μέλλον, παρά τις διαφορετικές απόψεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αναφερόμενος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, είπε ότι “τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις εθνικές εκλογές”.

Ο ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους υποψηφίους που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα του και νίκησαν στις εκλογές. Είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που κέρδισε σε 11 από τις 13 Περιφέρειες “συμπεριλαμβανομένου της Αττικής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες θα πρέπει να εργαστούν για την ένωση όλων των πολιτών. Αναφερόμενος στις επερχόμενες γενικές εκλογές, είπε ότι αυτές είναι «κρίσιμες». Ο ηγέτης της ΝΔ ανέφερε ότι η δέσμευση του κόμματος για προώθηση της ανάπτυξης, μείωση των φόρων και δημιουργία μιας “νέας Ελλάδας, μιας χώρας που όλοι θέλουμε” είναι αποφασιστική.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοιητικών εκλογών, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου ήταν η χαμηλή προσέλευση, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάρτιση πολιτικών συμπερασμάτων σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της ψηφοφορίας σε κάθε περιοχή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και την Αττική, Νάσος Ηλιόπουλος και Ρένα Δούρου κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό των ψήφων τους στο δεύτερο γύρο σε σύγκριση με το πρώτο. Τέλος, οι πηγές ανέφεραν ότι το κυβερνών κόμμα θα «παλέψουν για  τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, όπου οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ μιας προοδευτικής κυβέρνησης και των πολιτικών της εποχής του μνημονίου». /ibna