Μαυροβούνιο: Στη Μπούντβα το 9ο Φόρουμ Ασφάλειας 2BS

Μαυροβούνιο: Στη Μπούντβα το 9ο Φόρουμ Ασφάλειας 2BS

«Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Θα προστατευθεί το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό σύστημα αξιών ή θα εγκαταλείψουμε τα Βαλκάνια σε τρίτους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χώρο για να διεισδύσουν με το δικό τους σύστημα αξιών, απέναντι από το Ευρω-Ατλαντικό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović κατά την τελετή έναρξης του 9ου Φόρουμ Ασφάλειας (Φόρουμ 2BS) στη Μπούντβα.

Ο Đukanović τόνισε ότι η λύση δεν είναι «στην εχθρότητα προς εκείνους με τους οποίους έχουμε διαφορές, αλλά στην ικανότητα της πολιτικής να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση , διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και προωθώντας το σύστημα αξιών της». Είπε ότι «είμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης» όπου αναβιώνουν οι φιλοδοξίες ορισμένων παλαιών παγκόσμιων παικτών και όπου εμφανίζονται νέοι παγκόσμιοι παίκτες. Αυτό, σύμφωνα με τον Đukanović, πρέπει να αποτελεί έμπνευση για όλους.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να ζει σε μια κατάσταση στρατηγικής σύγχυσης που προκαλείται από μακροχρόνιες κρίσεις που την εμποδίζουν να ανταποκριθεί σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η στάση απέναντι στο όραμα της ενοποίησης της Ευρώπης και το δεύτερο είναι η ανεπαρκής διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας όσον αφορά το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας», δήλωσε ο Đukanović.

Ο Đukanović πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει εξωτερικά-πολιτικά συμφέροντα, ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει την πολιτική της διεύρυνσης, διότι, όπως δήλωσε, «θα συμβάλει στην πλήρη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, δήλωσε ότι, αν και δεν είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η σημασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι ωστόσο απαραίτητο να τονίσουμε τη σημασία της κοινής τους δέσμευσης στην περιοχή.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να συνεχίσει να υποστηρίζει τις δημοκρατικές δυνάμεις, ειδικά αν έχουμε κατά νου ότι οι διαδικασίες ενσωμάτωσης αποτελούν τον πυρήνα και την κύρια ώθηση των δημοκρατικών και μεταρρυθμιστικών διαδικασιών.

«Είναι σημαντικό να μεταφερθεί ένα σαφές μήνυμα – δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται μαζί με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Κάθε αποτυχία δέσμευσης δημιουργεί χώρο για τρίτες χώρες που εκφράζουν ενδιαφέρον στην περιοχή για να χρησιμοποιήσουν τις αδυναμίες των χωρών και να θέσουν σε κίνδυνο το ταξίδι ένταξής τους», δήλωσε ο Marković.

Πρόσθεσε ότι στην 70η επέτειο του ΝΑΤΟ, η ατζέντα της Συμμαχίας είναι γεμάτη προκλήσεις, παλαιές και νέες. Ο Marković επεσήμανε ότι η Συμμαχία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι ύψιστης σημασίας.

Ο Marković έχει πολύ σταθερές πεποιθήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να υποβάλει το πρώτο σχέδιο για την ένταξη.

«Ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο προωθεί ενεργά μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Αυτό το κάνουμε μέσω διμερούς στήριξης και εντός περιφερειακών πρωτοβουλιών και μηχανισμών συνεργασίας, όπως η Χάρτα των ΗΠΑ και της Αδριατικής και η τριμερής του Ιονίου. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους γείτονές μας και να μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία και τα μαθήματά μας», κατέληξε ο Marković./ΙΒΝΑ