Αποφάσισε για την ηγεσία της δικαιοσύνης η Ελληνική κυβέρνηση

Αποφάσισε για την ηγεσία της δικαιοσύνης η Ελληνική κυβέρνηση

Την τοποθέτηση της ηγεσίας της Ελληνικής δικαιοσύνης αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασκευής το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει. “Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους”, κάλεσε τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την τοποθέτηση δυο γυναικών στην ηγεσία της δικαοσύνης. Συγκεκριμένα, της Ειρήνης Καλού στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του καταλόγισε στην Ν.Δ. πολιτικές σκοπιμότητες, αλαζονεία και περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, αρνούμενη να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του υπουργού δικαιοσύνης για συναίνεση. Για μια διαδικασία θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη μίλησε ο Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός δικαιοσύνης.

“Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης”, ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.

“Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο υπουργικό συμβούλιο υπογραμμίστηκε ξανά ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους, εξηγεί η Αθήνα./ibna