Γνώμη: Το λάθος της στοχοποίησης του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη

Γνώμη: Το λάθος της στοχοποίησης του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη

Η στοχοποίηση αμέσως μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του μειονοτικού μουσουλμανικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) συνεχίζει την λανθασμένη άσκηση πολιτικής απέναντι στη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, απομονώνοντας έτσι ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Ο λόγος της στοχοποίησης του ΚΙΕΦ ήταν το σύνολο των ψήφων που έλαβε τόσο στο Νομό Ροδόπης με 37,81% όσο και στο Νομό Ξάνθης με 25,05%, κατατάσσοντας το στην πρώτη θέση, μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, νικήτρια των εκλογών και τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην κυβέρνηση, καθώς και το γκρίζο χρώμα των δύο Νομών στον χάρτη των αποτελεσμάτων.

Τα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιτίθενται στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής ότι προσπαθεί να τουρκοποιήσει την Θράκη μέσα από το ΚΙΕΦ, σπέρνοντας φόβο και διχασμό όχι μόνο στην τοπική κοινωνία που ζει αρμονικά αλλά και στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, ενισχύοντας τον ακροδεξιό λόγο και τα εθνικιστικά παραληρήματα.

Στην περιοχή της Θράκης είναι καταγεγραμμένη η μόνη ρητά αναγνωρισμένη μειονότητα, και μάλιστα ως θρησκευτική, στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λοζάνης. Αριθμεί 120.000 περίπου άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η μουσουλμανική μειονότητα σήμερα αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες: τους Τουρκογενείς ή τουρκόφωνους (κατά τους ίδιους Τούρκοι), τους Πομάκους και τους Ρομά.

Το ΚΙΕΦ ιδρύθηκε το 1991 από τον γιατρό Ahmet Sadik. Έχει συμμετάσχει σε δυο ευρωεκλογές 2014 και 2019, ενώ από το 1991 μέχρι το 2012 έχει στηρίξει επίσημα τόσο την Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Στο διάστημα αυτό έχει στηρίξει αρκετούς συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές, συμμετέχοντας ενεργά και δημοκρατικά στις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που μιλούν για την τουρκοποίηση της περιφέρειας Θράκης, τα νούμερα δεν το επιβεβαιώνουν.

Στις Ευροεκλογές του 2019 στο Νομό Ροδόπης, για παράδειγμα, οι εγγεγραμμένοι είναι 118.917. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στα 60.691 και το ΚΙΕΦ πήρε 23.069 ψήφους.

Στον έτερο νομό την Ξάνθη οι εγγεγραμμένοι είναι 118.550 τα  έγκυρα ψηφοδέλτια  ήταν 59.437 και το ΚΙΕΦ πήρε 14.890 ψήφους.

Δηλαδή, στους δύο νομούς, σε σύνολο 237.467 ψηφοφόρων και 120.128 έγκυρων ψηφοδελτίων, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ πήρε 37.959 ψήφους.

Στις Ευροεκλογές του 2014, στην Ροδόπη σε 117.751 εγγεγραμμένων και 62.012 έγκυρα ψηφοδέλτια το ΚΙΕΦ ήρθε στην πρώτη θέση με 42%

Στο Νομό Ξάνθης σε σύνολο εγγεγραμμένων 116,009 και έγκυρα ψηφοδέλτια 59,391, το ΚΙΕΦ πήρε την πρώτη θέση με 15,391 ψήφους και 25,91%.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τους αριθμούς υπήρξε μικρή μείωση των ψηφοφόρων του ΚΙΕΦ κρατώντας όμως πάντα την πρώτη θέση στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Η συστηματική στοχοποίηση της μειονότητας, προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στην τοπική κοινότητα της Θράκης όσο κι εν γένει στο σύνολο της επικράτειας. Ο στιγματισμός του διαφορετικού στο θρήσκευμα, απομονώνει την μειονότητα, ενώ αφήνει ανοιχτό το πεδίο δράσης σε όποιους ενδιαφέρονται να χειραγωγήσουν τους μειονοτικούς.

Ο χαρακτηρισμός συλλήβδην  της μουσουλμανικής μειονότητας από ακραίους ως τουρκική, προκαλεί φόβο στην κοινότητα των μειονοτικών, στοχοποίηση από ακροδεξιά στοιχεία και διχασμό στην περιοχή της Θράκης. Η μουσουλμανική μειονότητα χρίζει προστασίας από τα ακραία στοιχεία, από επεμβάσεις τρίτων και ελεύθερα κάθε πολίτης μειονοτικός να αυτοπροσδιορίζεται σύμφωνα με την Χάρτα του ΟΗΕ.

Ως Έλληνες πολίτες, οι μειονοτικοί, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ασχέτως του θρησκεύματος τους. Η πολιτεία έχει ευθύνη απέναντι στη μειονότητα, όπως κάθε κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας απέναντι τους. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα των μειονοτήτων καθώς υπάρχουν σε πολλές χώρες, ελληνικές μειονότητες όπως στην Αλβανία, την Τουρκία, τη Ρωσική Ομοσπονδία κλπ./ibna