Η Σερβία κάνει κινήσεις για να “νομιμοποιήσει την ευθανασία”

Η Σερβία κάνει κινήσεις για να “νομιμοποιήσει την ευθανασία”

Η Σερβία σκοπεύει να νομιμοποιήσει το δικαίωμα στην ευθανασία, αλλάζοντας τους αντίστοιχους νόμους, σύμφωνα με την εφημερίδα Politika. Το κοινοβούλιο πρόκειται να υιοθετήσει έναν ειδικό νόμο για την αξιοπρέπεια στο θάνατο.

Οι άνθρωποι με σοβαρές και ανίατες ασθένειες θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους, είτε με δική τους απόφαση είτε με την έγκριση των αγαπημένων τους – αναφέρεται στο νομοσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση η σερβική εφημερίδα.

Η ευθανασία μπορεί να διεξαχθεί σε ειδικές περιπτώσεις εάν πληρούνται “ανθρώπινες, ψυχοκοινωνικές και ιατρικές προϋποθέσεις”, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τελικά, τα δικαστήρια θα έχουν την τελευταία λέξη για κάθε υπόθεση. Η κατάχρηση του δικαιώματος στην ευθανασία για οικονομικά ή άλλα κέρδη θα τιμωρείται βάσει του ποινικού κώδικα.

«Εφόσον οι νόμοι εγγυώνται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, θα πρέπει επίσης να προστατεύουν το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές τέλος της ζωής», δήλωσε ο ιατρός Miodrag Orlic, πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε το νόμο. Όσοι υποφέρουν από σοβαρές και ανίατες αρρώστιες θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν «να βάλουν τέλος στον πόνο και την κατάσταση ανημποριάς που φέρνουν μόνο ταλαιπωρία και συμπόνια», εξήγησε ο Orlic.

Αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα πυροδοτήσει έντονους διαξιφισμούς.

Το σχέδιο νόμου λέει ότι η βούληση του ασθενούς να τερματίσει τη ζωή του πρέπει να είναι «σαφής, αδιαμφισβήτητη και ελεύθερη».

Η πρώτη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στη Σερβία θα διεξαχθεί στη διάσκεψη στο Budva του Μαυροβουνίου, η οποία ξεκινά την Κυριακή. Το συνέδριο θα διοργανωθεί από τις δικηγορικές ενώσεις της Σερβίας και της βοσνιακή οντότητας, Δημοκρατία της Σρέπσκα./ibna