Συναίνεση ζητά ο υπουργός από την αντιπολίτευση

Συναίνεση ζητά ο υπουργός από την αντιπολίτευση

Στον απόηχο της κόντρας για την ηγεσία της δικαιοσύνης

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη  απέστειλε ο υπουργός δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου προκειμένου να διαμορφωθεί συναίνεση στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της τοποθέτησης του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία έχει καλέσει την κυβέρνηση να “παγώσει” την διαδικασία τονίζοντας πως δεν μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Με στόχο την ενίσχυση του επιχειρήματος της, η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τις ενστάσεις νομικών και συνταγματολόγων.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν  πως στην διάσκεψη των προέδρων η επιλογή για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει περάσει κι έχει εγκριθεί. Άλλωστε, δεν προκύπτει συνταγματικό ζήτημα, καθώς όπως ορίζεται από τον σχετικό νόμο η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης δεν διακόπτεται με την προκήρυξη εκλογών ούτε, κατά μείζονα λόγο, με την απλή προαναγγελία τους. Επιπλέον, τονίζουν ότι η Ν.Δ. με την στάση της επιδιώκει την χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει αιχμές λέγοντας πως υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως επισημαίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, ο υπουργός δικαιοσύνης απευθύνεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και της κοινοβουλευτικής τάξης. Επισημαίνει ακόμα ότι η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, “δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση”. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων ζητά από ΜΜΕ και πολιτικούς  «να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων», ενώ “υποστηρίζει”ι κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση”.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στην επιστολή του αρμόδιου υπουργού, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

“Ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, σε προεκλογική περίοδο”, επισημαίνεται στην σχετική επιστολή./ibna