Έρχονται συμφωνίες στην ελληνική κρουαζιέρα

Έρχονται συμφωνίες στην ελληνική κρουαζιέρα

Σημαντική ώθηση στον κλάδο της κρουαζιέρας αναμένεται να δώσει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και της Medcruise το οποίο υπεγράφη στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς συνεδρίου “Posidonia Sea Tourism Forum” στο Καστρί. Μάλιστα, η υπογραφή της συμφωνίας ήλθε σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου από του βήματος του συνεδρίου ότι “η ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας και η εδραίωση της Ελλάδας ως σημαντικού προορισμού θαλάσσιου τουρισμού αποτελούν για εμάς στρατηγικές προτεραιότητες”.

Αναφορικά με το σύμφωνο συνεργασίας αξίζει να σημειωθεί ότι η μεν ΕΛΙΜΕ εκπροσωπεί, έχοντας σαν πλήρη μέλη της, τους 20 πλέον σημαντικούς λιμενικούς προορισμούς κρουαζιέρας στην χώρα μας, η δε MedCRUISE εκπροσωπεί από την πλευρά της 130 λιμενικούς προορισμούς κρουαζιέρας σε όλη την Μεσόγειο, την Αδριατική και την Μαύρη Θάλασσα. Το πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αφορά την προώθηση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην περιοχή μας και τον συντονισμό τους, όπου χρειάζεται, ώστε να παρουσιάζουν μια ενιαία θέση για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Επιπλέον, οι δύο αυτοί οργανισμοί θα συνεργαστούν και σε πρωτοβουλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κοινού ενδιαφέροντος, σχετικά με την βιομηχανία της κρουαζιέρας, αντιμετωπίζοντας μαζί τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Ιδιαίτερα δε αυτές αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών κρουαζιέρας, την ανάπτυξη και την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις νέες ναυπηγικές εργασίες και τις νέες τεχνολογίες ώστε να είναι έτοιμες έγκαιρα σύμφωνα με τις νέες τάσεις, προς όφελος των λιμανιών κρουαζιέρας – μελών τους.

Υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης  λιμένα στη Λέρο

Στο μεταξύ, υπεγράφη από τον υπουργό Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον Όρμο Αλίντων Λέρου δυναμικότητας 73 θέσεων ελλιμενισμού. Με την υπογραφή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης με σκοπό την λειτουργία ενός ακόμη τουριστικού λιμένα στο νησί, αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά και από άλλες θετικές εξελίξεις, όπως είναι λ.χ. η επιστροφή της Disney Cruise Lines φέτος στην Ελλάδα με λιμάνια προσέγγισης στον Πειραιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και το Κατάκολο.

Σημειώνεται ότι μιλώντας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο 5ο Posidonia Sea Tourism Forum έκανε λόγο για αύξηση 7% των επιβατών κρουαζιέρας φέτος για την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η προώθηση των λιμανιών του Πειραιά και του Ηρακλείου ως “home ports” (λιμένες αφιξοαναχωρήσεων), η αύξηση του αριθμού των λιμανιών για homeporting σε όλη την επικράτεια και η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεών είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και για νέες επενδύσεις./ibna