Η έκθεση προόδου προκαλεί αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Η έκθεση προόδου προκαλεί αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ενώ η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έκθεση προόδου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE αντέδρασε έντονα σήμερα.

«Η κυβέρνηση ψεύδεται. Οι ενταξιακές συνομιλίες δεν θα αρχίσουν φέτος. Οι συνομιλίες δεν θα δρομολογηθούν επειδή δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι αδύνατο να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ με μια πολιτικοποιημένη διοίκηση και με ένα κατεστραμμένο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Η αντιπολίτευση δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν όσο ο Zaev είναι πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.

«Θα ήταν κακό εάν η ημερομηνία καθυστερήσει περαιτέρω. Η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της εάν δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα αντικατοπτρίζεται στην εσωτερική πολιτική», δήλωσε η Malinka Ristevska Jordanova του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Πολιτικών.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση προόδου την Τετάρτη συνιστώντας την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες για να πάρουν την τελική απόφαση./ibna