Δημοσκόπηση: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα της Βουλγαρίας τον Μάιο του 2019

Δημοσκόπηση: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα της Βουλγαρίας τον Μάιο του 2019

Μια τακτική μηνιαία δημοσκόπηση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας (NSI) διαπίστωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία τον Μάιο του 2019 βελτιώθηκε σε σύγκριση με το Μάρτιο. Για δεύτερη συνεχόμενο μήνα η δημοσκόπηση έδειξε βελτίωση.

Τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, οι μηνιαίες δημοσκοπήσεις είχαν βρει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Τον Ιανουάριο, το επιχειρηματικό κλίμα θεωρήθηκε ότι βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Το NSI ανέφερε ότι τον Μάιο του 2019, ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω των αυξήσεων των δεικτών για τις κατασκευές και τις λιανικές πωλήσεις της Βουλγαρίας.

Στον κατασκευαστικό τομέα της Βουλγαρίας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχυμένος από την αυξημένη αισιοδοξία των στελεχών σχετικά με την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων τους.

Οι απόψεις τους για την κατασκευαστική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους προσεχείς τρεις μήνες είχαν επίσης βελτιωθεί. Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε αύξηση του αριθμού των πελατών που καθυστερούν πληρωμές.

Ο δείκτης λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν περισσότερες θετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, αν και οι προσδοκίες τους σχετικά με τον όγκο των πωλήσεων και των παραγγελιών με τους προμηθευτές τους κατά τους επόμενους τρεις μήνες ήταν περισσότερο επιφυλακτικές.

Ο δείκτης για τη βιομηχανία ήταν σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με τον Απρίλιο, δήλωσε το NSI. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες των διευθυντικών στελεχών για τους επόμενους έξι μήνες παρέμειναν ευνοϊκές.

Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των δυσμενών εκτιμήσεων των διευθυντικών στελεχών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων τους, δήλωσε το NSI./ibna