Ο Γεώργιος Σαββίδης νέος Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Ο Γεώργιος Σαββίδης νέος Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

του Μιχάλη Μιχαήλ

Τον δικηγόρο Γεώργιο Σαββίδη διορίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ως νέο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η τελετή διαβεβαίωσης του κ. Σαββίδη θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 10.30 το πρωί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως “ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της αποχώρησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου διορίζει ως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τον κ. Γιώργο Σαββίδη”.

Πρόσθεσε πως “ο κ. Γιώργος Σαββίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1959, και μετά το 1974 διαμένει στη Λεμεσό. Είναι μάχιμος δικηγόρος”. Ασκεί τη δικηγορία εδώ και 35 χρόνια. “Ο κ. Σαββίδης έχει σπουδές νομικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου όπως επίσης και του International Bar Association”, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

“Σε αυτό το σώμα υπήρξε μάλιστα ενεργό στέλεχος, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος ή και Αντιπρόεδρος  σε διάφορες υποεπιτροπές, ενώ έχει διοργανώσει διεθνές συνέδριο του IBA στην Κύπρο”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ιωνάς Νικολάου: Η πολιτική μου καριέρα τελείωσε

Φεύγω με τη συνείδησή μου ήσυχη, δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιστρέψει στην πολιτική.

Ο κ. Νικολάου, μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το έργο του Υπουργείου του από το 2013 όταν ανέλαβε το αξίωμα μέχρι σήμερα και ανέφερε ότι νοιώθει περήφανος για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε τομείς που κανείς προηγουμένως δεν τόλμησε να αγγίξει.  Ο πρώην πλέον υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε πως μετά από 18 χρόνια εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική ζωή. Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στη ζωή του μετά την πολιτική, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι θα ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. «Έχω αποφασίσει ότι η πολιτική καριέρα τερματίζεται εδώ και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, μετά από έξι χρόνια αφήνω το υπουργείο, μετά από την παραίτηση μου για λόγους ευθιξίας και μόνο, θα σας παρουσιάσω έναν απολογισμό του υπουργείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναστασιάδης: σαν Υπουργός ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο εργατικούς

Ο Ιωνάς Νικολάου ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και εργατικούς Υπουργούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την τελευταία στην οποία συμμετείχε ο κ. Νικολάου πριν την αποχώρησή του από το αξίωμα του Υπουργού. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο με ποια συναισθήματα αποχαιρετά τον Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Χωρίς αμφιβολία με ιδιαίτερη λύπη. Είναι ένας στενός συνεργάτης εδώ και δεκαετίες οφείλω να πω, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σαν Υπουργός ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο εργατικούς».

Πρόσθεσε πως αυτό θα διαφανεί και από τη δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Νικολάου αλλά «και τη μεγάλη μεταρρύθμιση (στον τομέα της δικαιοσύνης) για την οποία θέλω να ευελπιστώ ότι θα συναντήσω την κατανόηση και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να επιτύχουμε επιτέλους στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης ταχύτητα για να θεωρείται ότι επιτέλους αποδίδεται. Δεν μιλούμε από πλευράς ποιότητας αλλά ταχύτητας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης./ibna