ΥΠΕΞ Κύπρου: Ίσως η πιο επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία από το 2005

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ίσως η πιο επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία από το 2005

Καταγράφει τη διολίσθηση της χώρας – ποια τα βασικά σημεία για Λευκωσία

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμά ότι το πακέτο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση σε σχέση με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διεύρυνσης της ΕΕ, αποτελεί ίσως την πιο επικριτική έκθεση για την Τουρκία από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, σημειώνοντας παράλληλα ότι τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της Άγκυρας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και την αλληλεγγύη της ΕΕ στο ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «ίσως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005».

Καταγράφει, αναφέρεται, περαιτέρω διολίσθηση της χώρας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της οικονομίας. Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και δεσμεύσεις της ηγεσίας της χώρας σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία, προστίθεται, «η μη εκπλήρωση ειλημμένων υποχρεώσεων απομακρύνει την Τουρκία περαιτέρω από την ΕΕ και καθιστά το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων αδύνατο». «Σε αυτό το πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναφορά της Ε. Επιτροπής ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνεται.

Τα βασικά σημεία για τη Λευκωσία

Στην Έκθεση καταγράφεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψης προόδου ως προς το σύνολο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, , «τονίζεται η έλλειψη προόδου στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, όπως και σε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των διμερών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία». Το κυπριακό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των διακρίσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, σε διαδοχικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Σε σχέση με το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Έκθεση «τονίζει εκ νέου την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα τονίζει ότι ο ρόλος της Άγκυρας είναι «κρίσιμος στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών, αναδεικνύοντας το ρόλο και την ευθύνη της Τουρκίας στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώνεται ως επιδιωκόμενος στόχος η εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, προστίθεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Έκθεση καταγράφει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται από τις αρχές Μαΐου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την έντονη καταδίκη των ενεργειών αυτών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επαναλαμβάνοντας την θέση της ΕΕ ότι θα αντιδράσει στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία./ibna