Οι Σέρβοι στους δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

Οι Σέρβοι στους δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

Ομάδες Σέρβων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο για να διαδηλώσουν εναντίον των αστυνομικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα χθες, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη 19 αστυνομικών υπαλλήλων για υποψία οργανωμένου εγκλήματος και λαθρεμπορίου.

Αν και ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν Αλβανοί και Βόσνιοι, εκπρόσωποι των Σέρβων στο Βορρά δήλωσαν ότι η επιχείρηση απευθυνόταν στη Σερβική κοινότητα, κάτι που τονίστηκε επίσης τη Δευτέρα από τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic.

Ο πρόεδρος του κόμματος Σερβική Λίστα, Goran Rakic, δήλωσε ότι ειδικές μονάδες επιτέθηκαν στους κατοίκους του Ζούμπιν Πότοκ, τη στιγμή που το Σερβικό κοινοβούλιο συζητούσε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι η επιχείρηση απευθύνθηκε σε άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματικές δραστηριότητες και ότι στόχευε επίσης τρεις Αλβανικούς δήμους. Την Τρίτη, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τις ένοπλες συγκρούσεις με ομάδες Σέρβων που έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Ζούμπιν Πότοκ.

Η επιχείρηση πυροδότησε ένταση στο βορρά, ενώ οι αρχές του Βελιγραδίου εξαπέλυσαν κατηγορίες εναντίον των αρχών στην Πρίστινα/ibna