Σκηνοθετημένος «Πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου» από Haradinaj και Vucic

Σκηνοθετημένος «Πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου» από Haradinaj και Vucic

H σερβική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αστυνομική επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο που διεξήχθη την Τρίτη, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της KFOR, Vincenzo Grasso, τονίζοντας πως οι συλλήψεις στο βόρειο τμήμα της περιοχής δεν έρχονται ως έκπληξη.

«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και την παρακολουθούμε συνεχώς. Είχαμε καλή ανταλλαγή πληροφοριών και επαφές με τη σερβική κυβέρνηση», ανέφερε ο Grasso στον τηλεοπτικό σταθμό Prva TV.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Aleksandar Vucic αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν λένε την αλήθεια». Όπως είπε δεν υπήρξε καμία επαφή, τόσο όταν άρχισε η «κρίση» όσο και στην κορύφωσή της. «Ίσως υπήρξαν κάποιες επαφές μετά τις 11:30», δήλωσε ο Vucic.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Βελιγράδι ήξερε ότι «κάτι προετοιμάστηκε» με βάση τις πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αντιπολίτευση βλέπει την «κρίση» διαφορετικά. Η δήλωση του εκπροσώπου της KFOR «επιβεβαίωσε την υπόθεσή μας ότι αυτή ήταν μια κοινή ενέργεια του Aleksandar Vucic και του Ramus Haradinaj», δήλωσε σήμερα η Συμμαχία για τη Σερβία (SzS). Οι κινήσεις της σερβικής κυβέρνησης «αντιπροσωπεύουν ένα ανεύθυνο και απαράδεκτο παιχνίδι με τη ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο».

Την Τρίτη, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε 25 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Από την άλλη πλευρά, η σερβική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως «επίθεση εναντίον όσων ανήκουν στους Σέρβους», όπως ανέφερε η εφημερίδα «Politika» στην πρώτη της σελίδα.

Συνταξιούχος Σέρβος στρατηγός λέει ότι αξίζει ένα μνημείο στο Κοσσυφοπέδιο

Αναφερόμενος σε πληροφορίες που λένε ότι το δικαστικό σώμα του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζει κατηγορίες εναντίον του, ο συνταξιούχος Σέρβος στρατηγός, Ljubisa Dikovic, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να εγκαταστήσουν ένα μνημείο για να τον τιμήσουν. Ο Dikovic, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριξε ότι ο Σερβικός στρατός ήταν πολύ προσεκτικός με τους Αλβανούς πολίτες κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

Η προτεραιότητα των στρατιωτών που ήταν υπό τη διοίκησή του ήταν να φροντίσει τους πολίτες και τους πρόσφυγες, συνέχισε, ξεχωρίζοντας την υποτιθέμενη υπόθεση στη Σέρβιτσα (Σκεντέντι), όπου «μέχρι και 15.000 Αλβανοί» είχαν «προστατευτεί και εφοδιαστεί με τρόφιμα και φάρμακα. Τους αντιμετωπίσαμε καλύτερα και από τους δικούς μας στρατιώτες»./ibna